Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Császári sírt találtak Kínában

2013.04.17. 14:43

Egy ezerötszáz évvel ezelőtt hatalmon lévő kínai császár feltételezett sírját fedezték fel a régészek az ország keleti részén fekvő Csiangszu tartományban. A Jangcsu városban feltárt húsz négyzetméternyi sírhely a feltételezések szerint Szuj Jang-tinek, a rövid életű Szuj-dinasztia (581-618) második és egyben utolsó császárának végső nyughelye. A helyszínen talált sírkő és rajta a halálának időpontját jelölő felirat alapján valószínűleg az ő sírját találták meg. "Továbbra sem vagyunk azonban teljesen biztosak abban, hogy ez a császár végső nyughelye, mivel a történelmi feljegyzések szerint a sírját többször is áthelyezték" – mondta Su Csia-ping, a jangcsui régészeti intézet munkatársa.

A sírhelyet tavaly fedezték fel egy építkezési területen, közvetlenül egy másik sír mellett, amelyről a régészek azt gondolják, hogy a császárné végső nyughelye lehet. A sírban talált tárgyak között egy arany és jáde díszítésű öv és egy hurok formájú rézkarperec is sorakozik.

Szuj Jang-ti kegyetlen és élvhajhász zsarnokként vonult be a történelembe. Nevéhez hatalmas vállalkozások fűződnek: ő fejezte be a Nagy-csatorna építését, amelyet később kibővítettek, hogy összekösse Hangcsut és Pekinget, elnyerve a világ legnagyobb mesterséges vízi útjának címét. Az uralkodó emellett számtalan palotát és hajót építtetett több millió munkással.

A császárt végül saját főemberei gyilkolták meg 618-ban - ez egyben a dinasztia bukásának ideje –, ami magyarázatot adhat az extravaganciájáról hírhedt uralkodó sírjának viszonylag kis méretére – mondták a szakemberek.