Császári sírt találtak Kínában

2013.04.17. 14:43

Egy ezerötszáz évvel ezelőtt hatalmon lévő kínai császár feltételezett sírját fedezték fel a régészek az ország keleti részén fekvő Csiangszu tartományban. A Jangcsu városban feltárt húsz négyzetméternyi sírhely a feltételezések szerint Szuj Jang-tinek, a rövid életű Szuj-dinasztia (581-618) második és egyben utolsó császárának végső nyughelye. A helyszínen talált sírkő és rajta a halálának időpontját jelölő felirat alapján valószínűleg az ő sírját találták meg. "Továbbra sem vagyunk azonban teljesen biztosak abban, hogy ez a császár végső nyughelye, mivel a történelmi feljegyzések szerint a sírját többször is áthelyezték" – mondta Su Csia-ping, a jangcsui régészeti intézet munkatársa.

A sírhelyet tavaly fedezték fel egy építkezési területen, közvetlenül egy másik sír mellett, amelyről a régészek azt gondolják, hogy a császárné végső nyughelye lehet. A sírban talált tárgyak között egy arany és jáde díszítésű öv és egy hurok formájú rézkarperec is sorakozik.

Szuj Jang-ti kegyetlen és élvhajhász zsarnokként vonult be a történelembe. Nevéhez hatalmas vállalkozások fűződnek: ő fejezte be a Nagy-csatorna építését, amelyet később kibővítettek, hogy összekösse Hangcsut és Pekinget, elnyerve a világ legnagyobb mesterséges vízi útjának címét. Az uralkodó emellett számtalan palotát és hajót építtetett több millió munkással.

A császárt végül saját főemberei gyilkolták meg 618-ban - ez egyben a dinasztia bukásának ideje –, ami magyarázatot adhat az extravaganciájáról hírhedt uralkodó sírjának viszonylag kis méretére – mondták a szakemberek.  • Hírek
  • Hírek