Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86%

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1%

Szigeti élethez alkalmazkodott a hobbit

2013.04.17. 11:36

A híradásokban sokszor csak hobbitként ismert ősembernek az eddig ismertnél nagyobb agya volt: a legújabb kutatások azt támasztják alá, hogy a Homo floresiensis külön faj volt, nem a modern ember deformált változata.

A japán természeti múzeum kutatója, Yousuke Kaifu vizsgálta meg újra a 18 ezer éves fosszíliákat, amelyeket az indonéz Flores-szigeten találtak 2003-ban. Az ősember alig egyméteres magassága miatt kapta a Gyűrűk urából ismert hobbit becenevet.

Homo florensiensis
Homo florensiensis
Fotó: National Museum of Nature and Science, Tokyo

A kutatók eredetileg úgy gondolták, hogy a hobbit a Homo ágnak egy oldalhajtása, és a Homo erectusból, vagy egy még korábbi fajból, a Homo habilisból származik. Más kutatók azonban azt gondolták, hogy 18 ezer évvel korábban már nem élhettek olyan ősemberek, akik nem Homo sapiensek, így azt gondolták, hogy a Homo floresiensis valójában modern ember volt némi rendellenességgel.

A mostani kutatások azonban mást feltételeznek. A különböző ősemberek agyának összevetéséből meg tudják állapítani a csoportok közötti különbségeket. A probléma ott kezdődött, hogy a hobbit agyának méretét nem is volt olyan egyszerű megállapítani. A korábbi becslések 380-460 köbcentiméter közöttiek voltak.

liang-bua-cave-hobbit

Hogy megoldják a problémát, a kutatók CT-vel vizsgálták meg az egyetlen ismert Homo floresiensis-koponya belsejét. Arra jutottak, hogy a hobbitok agya 426 köbcentiméter volt, egészen addig 400 köbcentiméter volt az általánosan elfogadott átlag. Összehasonlításként, a modern ember agya 1300 köbcentiméter. A kutatók ezek után ezt a számot összehasonlították a többi ősember koponyájával. A Homo erectusnak 1000 köbcentiméteres agya volt, de a jávai Homo erectus agya idővel összezsugorodott és csak 860 köbcentiméteres volt. A kutatók az adatokból most arra következtetnek, hogy a Homo floresiensis őse lehetett a Homo erectus.

A másik lehetőség ugye a Homo habilis lenne, nekik 600 köbcentiméteres volt az agyuk. Itt azzal a problémával szembesültek a kutatók, hogy nincs jele annak, hogy a Homo habilis jelen lett volna Ázsiában.

Úgy tűnik tehát, hogy a hobbitok agya a Homo erectushoz képest pont az ellenkező irányban fejlődött, mint a többi ősemberé, zsugorodott. Valószínűleg azért, mert alkalmazkodott a sziget adta lehetőségekhez.