Ödön
2 °C
11 °C

Szigeti élethez alkalmazkodott a hobbit

2013.04.17. 11:36

A híradásokban sokszor csak hobbitként ismert ősembernek az eddig ismertnél nagyobb agya volt: a legújabb kutatások azt támasztják alá, hogy a Homo floresiensis külön faj volt, nem a modern ember deformált változata.

A japán természeti múzeum kutatója, Yousuke Kaifu vizsgálta meg újra a 18 ezer éves fosszíliákat, amelyeket az indonéz Flores-szigeten találtak 2003-ban. Az ősember alig egyméteres magassága miatt kapta a Gyűrűk urából ismert hobbit becenevet.

Homo florensiensis
Homo florensiensis
Fotó: National Museum of Nature and Science, Tokyo

A kutatók eredetileg úgy gondolták, hogy a hobbit a Homo ágnak egy oldalhajtása, és a Homo erectusból, vagy egy még korábbi fajból, a Homo habilisból származik. Más kutatók azonban azt gondolták, hogy 18 ezer évvel korábban már nem élhettek olyan ősemberek, akik nem Homo sapiensek, így azt gondolták, hogy a Homo floresiensis valójában modern ember volt némi rendellenességgel.

A mostani kutatások azonban mást feltételeznek. A különböző ősemberek agyának összevetéséből meg tudják állapítani a csoportok közötti különbségeket. A probléma ott kezdődött, hogy a hobbit agyának méretét nem is volt olyan egyszerű megállapítani. A korábbi becslések 380-460 köbcentiméter közöttiek voltak.

liang-bua-cave-hobbit

Hogy megoldják a problémát, a kutatók CT-vel vizsgálták meg az egyetlen ismert Homo floresiensis-koponya belsejét. Arra jutottak, hogy a hobbitok agya 426 köbcentiméter volt, egészen addig 400 köbcentiméter volt az általánosan elfogadott átlag. Összehasonlításként, a modern ember agya 1300 köbcentiméter. A kutatók ezek után ezt a számot összehasonlították a többi ősember koponyájával. A Homo erectusnak 1000 köbcentiméteres agya volt, de a jávai Homo erectus agya idővel összezsugorodott és csak 860 köbcentiméteres volt. A kutatók az adatokból most arra következtetnek, hogy a Homo floresiensis őse lehetett a Homo erectus.

A másik lehetőség ugye a Homo habilis lenne, nekik 600 köbcentiméteres volt az agyuk. Itt azzal a problémával szembesültek a kutatók, hogy nincs jele annak, hogy a Homo habilis jelen lett volna Ázsiában.

Úgy tűnik tehát, hogy a hobbitok agya a Homo erectushoz képest pont az ellenkező irányban fejlődött, mint a többi ősemberé, zsugorodott. Valószínűleg azért, mert alkalmazkodott a sziget adta lehetőségekhez.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?