Jolán
2 °C
4 °C

Új dinoszauruszfajt fedezték fel Madagaszkáron

2013.04.19. 17:25

Új dinoszauruszfaj maradványait fedezték fel Madagaszkáron: az őshüllő neve magyarul annyit tesz „magányos, apró bandita”. A 2,75 és 4,3 méter közötti testhosszt elérő Dahalokely tokana nevű faj nagyjából 90 millió évvel ezelőtt élt. Neve, amely a malgas nyelvből ered, az állat ragadozó életmódjára utal, és arra a tényre, hogy az őshüllő akkor fejlődött ki, amikor India és Madagaszkár egy szárazföldi területként levált a világ többi részéről.

A kutatók úgy vélik, hogy a most felfedezett faj az Abelisauridae családba tartozott. A PLoS One című folyóiratban közölt tanulmány szerint a Dahalokely a Madagaszkáron és Indiában élt későbbi dinoszauruszok őse lehetett – olvasható az Independent című brit lap internetes oldalán.

„Mindig is gyanítottuk, hogy az abelisauridák már 90 millió évvel ezelőtt jelen voltak Madagaszkáron, mivel a sziget fiatalabb kőzeteiben is megtaláltuk a nyomaikat. A Dahalokely most megerősíti ezt az elméletet" - mondta a tanulmányt vezető Andrew Farke, a kaliforniai Raymond M. Alf Őslénytan Múzeum munkatársa.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?