Magdolna, Léna
9 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Új dinoszauruszfajt fedezték fel Madagaszkáron

2013.04.19. 17:25

Új dinoszauruszfaj maradványait fedezték fel Madagaszkáron: az őshüllő neve magyarul annyit tesz „magányos, apró bandita”. A 2,75 és 4,3 méter közötti testhosszt elérő Dahalokely tokana nevű faj nagyjából 90 millió évvel ezelőtt élt. Neve, amely a malgas nyelvből ered, az állat ragadozó életmódjára utal, és arra a tényre, hogy az őshüllő akkor fejlődött ki, amikor India és Madagaszkár egy szárazföldi területként levált a világ többi részéről.

A kutatók úgy vélik, hogy a most felfedezett faj az Abelisauridae családba tartozott. A PLoS One című folyóiratban közölt tanulmány szerint a Dahalokely a Madagaszkáron és Indiában élt későbbi dinoszauruszok őse lehetett – olvasható az Independent című brit lap internetes oldalán.

„Mindig is gyanítottuk, hogy az abelisauridák már 90 millió évvel ezelőtt jelen voltak Madagaszkáron, mivel a sziget fiatalabb kőzeteiben is megtaláltuk a nyomaikat. A Dahalokely most megerősíti ezt az elméletet" - mondta a tanulmányt vezető Andrew Farke, a kaliforniai Raymond M. Alf Őslénytan Múzeum munkatársa.