Valér
-1 °C
0 °C

Robot kúszott Teotihuacán egyik piramisába

2013.04.24. 14:45

Mexikói tudósok robottal hatoltak be egy piramisba Teotihuacán mexikói romvárosban. Útja során a Tláloc II-TC nevű robot egy eddig ismeretlen alagútrészbe hatolt be kamerával és szkennerrel felszerelve – közölte a La Jornada című napilap hétfőn. A szakértők a felvételek alapján azt feltételezik, hogy a szárnyas kígyó piramisában magas tisztségű személyt temettek el.

Teotihuacán virágkorában, időszámításunk szerint 200 és 600 között Közép-Amerika egyik leghatalmasabb városa volt. Becslések szerint olykor 150 ezer embernek is otthonául szolgált. ismeretlen okokból azonban a város a 7. században elnéptelenedett.

A kutatók a robot felderítőútját sikeresnek ítélték, holott a Tláloc II-TC nem jutott el a mintegy kétezer éves alagútrendszer legtávolabbi sarkaiba. „Sajnos a nagy mennyiségű víz és sár miatt a robot nem jutott távolabb. Ennek ellenére fontos információkra tettünk szert. Elmondható, hogy a robot hetven százalékban teljesítette küldetését" – mondta el Sergio Gómez Chávez régész. A kutatók még idén ismét az alagútba küldik a robotot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!