Ulrik
16 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Egy padláson találták meg a Titanicon elsüllyedt hegedűt

2013.05.28. 16:02

Komputertomográfiával is megerősítették az eredetiségét annak a hegedűnek, amelyet egy angliai ház padlásán találtak meg, és a Titanic karmesterének rózsafa hegedűjeként azonosítottak. Andrew Aldridge, a délnyugat-angliai Henry Aldridge és Fia családi vállalkozás résztulajdonosa elmondta, az erős kétségek ellenére a vizsgálat bebizonyította a legendás hangszer eredetiségét.

A wiltshire-i BMI Ridgeway Hospital szakemberei háromdimenziós képet készítettek a hegedűről, hogy megvizsgálhassák annak belsejét. A komputertomográfiás vizsgálat felfedte, hogy az eredeti faszerkezet megsérült, továbbá lehetséges helyreállítási munkák nyomait is kimutatta – idézte a BBC hírszolgálata a kórház illetékes munkatársát.

A Titanic emléktárgyaira specializálódott aukciósházat 2006-ban kereste fel a hangszer jelenlegi tulajdonosa azzal a céllal, hogy eladja a hegedűt, ám ehhez bizonyítani kellett annak eredetiségét. Az elmúlt hét év során különböző szakértők vizsgálták be a hangszert. Az aukciósház már idén márciusban bejelentette a hegedű eredetiségét, ám a teljes bizonyossághoz meg kellett várni a komputertomográfia eredményét.

A hegedű Wallace Hartley-é, a Titanic kis zenekarának vezetőjéé volt, aki arról lett híres, hogy egészen addig játszott a hangszeren, amíg a hajó végleg hullámsírba nem merült az 1912. áprilisi katasztrófában. A zenész holtteste tíz napot volt a vízben, a hegedűt a testéhez erősített bőrtokban találták meg.

A hegedű Hartley menyasszonyának, Maria Robinsonnak az ajándéka volt, rajta kis ezüsttáblán felirat: "Wallysnak, eljegyzésünk emlékére. Maria". A hangszert a felirat segítségével sikerült azonosítani. Miután kihalászták az értékes hangszert, a kanadai hatóságok elküldték Maria Robinsonnak, akinek 1939-ben bekövetkezett halálakor a hegedűt az Üdvhadseregnek adták. Az 1940-es évek elején a hangszer a jelenlegi tulajdonos édesanyjához került és a család a padláson tartotta.

A különleges sorsú hegedűt - immár az eredetiségét igazoló dokumentummal együtt - kiállítják az Egyesült Államokban, majd árverésre bocsátják. A hangszer értékét legalább 100 ezer euróra (28,6 millió forint) becsülik. A Titanic első útján jéghegynek ütközött és elsüllyedt a jeges Atlanti-óceánon 1912. április 15-re virradóra. A hajón tartózkodó mintegy 2200 emberből 1500 veszett oda, közöttük a zenekar nyolc tagja.