Móric
5 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Megdőlt a Kremlt a Fehér Házzal összekötő piros telefon mítosza

2013.06.27. 15:12

Amikor a hidegháborúról tanulnak a gyerekek a történelemórán, a világ legtöbb pontján a mai napig a nagy piros telefonról mesélnek nekik tanáraik. Az évtizedek óta élő tévhit a Washingtont és Moszkvát összekötő forródrótról most megbukott.

A Smithsonian Museum kutatói nemrég megállapították: a Fehér Ház és a Kreml között sohasem létezett ilyen közvetlen kapcsolat. Telefonvonal legalábbis biztosan nem, hiszen ilyen technológia folyamatos rendelkezésre állása a hidegháború alatt még nem volt megoldható – írja az Independent.

Kennedy házában 1963-ban legfeljebb egy vezetékes telegráf lehetett, amelyen bepötyöghették az üzeneteket a Szovjetuniónak. Ez is inkább csak a kubai rakétaválság közben volt éles, amikor a világ vezető hatalmai úgy gondolták, fél nap túl hosszú idő lehet ahhoz, hogy egy-egy elnöki üzenet célba érjen. Washingtontól Londonig a jeleknek így is 10 ezer mérföldet kellett megtenniük a tenger alatti vezetéken, és akkor még Koppenhágán, Stockholmon és Helsinkin is át kellett futniuk, hogy végül Moszkvába érjenek.

A hatvanas évek óta természetesen korszerűsödött a technika: 1971-ben műholdas kapcsolatra váltottak, a nyolcvanas években jött a fax, majd a száloptikás mailösszeköttetés, és az internetes konferencialehetőség 2008-ban. A nagy piros telefon azonban mindig is csak egy hollywoodi mítosz volt.