Bence
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Előkerült a brazil császár fogkeféje

2013.09.20. 19:39

Több mint 200 ezer, a XVII-XIX. századból származó leletre bukkantak egy Rio de Janeiró-i ásatáson. Előkerült többek között II. Péter brazil császár elefántcsont fogkeféje és a portugál királyné fogkrémes edénye is. Claudio Prado de Mello, az ásatást végzők vezetője elmondta, hogy a munkálatok során nemcsak rengeteg leletet, hanem remek állapotú tárgyakat is találtak.

II. Péter császár elefántcsont fogkeféje
II. Péter császár elefántcsont fogkeféje
Fotó: Lefteris Pitarakis

Az elefántcsont fogkefe, ami a Brazíliát 1831 és 1889 között irányító II. Péter brazil császáré lehetett, az évek során megbarnult. A keferésze régen elenyészett, de a felirat – Őfelsége, Brazília császára – még mindig olvasható rajta. Találtak egy kör alakú porcelánedényt is, amire a „Savoyai Mária portugál királyné számára” szöveget festették. A bödönben egykor mentolos fogkrém lehetett, amelyet egy európai vegyész készíthetett a királynénak.

A több mint két tucat régészből, történészből és más szakemberekből álló kutatócsoport márciusban kezdett el dolgozni a Riótól északra fekvő lelőhelyen. Itt egykor vágóhíd működött, ami a korábbi császári palota mellett terül el, és a szakemberek szerint szemétlerakóként szolgálhatott az uralkodócsalád tagjai és mások számára is. Ezen a területen építkezések folynak, mivel errefelé bővítik a város metróhálózatát.

A lelőhelyről tucatnyi, épségében megmaradt üveg- és kerámiapalack került elő; ezekben a császári családnak szánt, Európából importált víz lehetett. Hat palack még mindig zárva van, a bennük lévő folyadékokat laboratóriumban fogják azonosítani. A munkálatok során tucatnyi pénzérme, pipa, illetve egy aranygyűrű is előkerült.