Hatezer éves bort találtak Görögországban

2013.10.04. 11:59

Görögország északi részén találtak néhány kerámiaedényt időszámításunk előtt 4200-ból. Ez még nem is lenne annyira érdekes, de az edények tüzetesebb vizsgálatával bor nyomát találták a régészek. Az ásatás a Dikili Tas nevű ókori településen történt, amely nincs messze Filippi várostól. Ez utóbbi már időszámításunk előtt 6500 óta lakott.

wine.png
Fotó: greekreporter.com

Az elemzés természetesen ne folyékony állapotban találta ott a bort. Az évezredek majdnem minden nyomát eltüntették az italnak – magyarázta Dimirta Malamidu, az ásatások egyik vezetője. Csak némi üledék maradt a kerámia edények alján, ennek kémiai vizsgálatával jöttek rá, hogy bor volt az edényekben.

A francia-görög régészcsoport 2008-ban kezdte el az ásatásokat a környéken, eddig egy időszámításuk előtti 4500-ban épített házat találtak. Ebben a házban találták a borra utaló nyomokat is.

A kutatók úgy gondolják, hogy Európa legrégebbi borra utaló maradványait találták meg. Korábban egy 6100 éves örmény borászatot találtak, de Kínában találtak 9000 éves rizsből, mézből és gyümölcsökből készült bort is.

A lelet azért fontos, mert ez a legkorábbi bizonyíték arra, hogy Európában bort készítettek. Ez mutatja a térség fejlettségi szintjét, növénytermesztési szokásait és még az étrendbe és közösségi életbe is betekintést enged. A kutatók között hosszú ideje folyik vita, hogy az alkoholfogyasztás mennyire befolyásolta a közösségi életet, a mostani felfedezés új elemet vihet ebbe a vitába.  • Hírek
  • Támogatások