Az ausztrál Robin Hood legendája

2013.10.10. 10:29

Az ausztrál állam tulajdonába került egy 133 éves levél, amelyben Ned Kelly, a nemzeti hősként tisztelt legendás betyár elfogásáról egy pártatlan átlagember, egy Donald Sutherland nevű fiatal bankpénztáros számol be.

Ez az első igazán elfogulatlan beszámoló az esetről, hiszen nem a rendőrségtől, és nem is Kelly családtagjaitól származik, hanem egy átlagembertől, aki nem ítéli el egyik felet sem - hangsúlyozzák ausztrál történészek.

Ned Kellyt egyfajta Robin Hoodként tisztelik Ausztráliában. Kellynek már az apja sem volt nagy barátságban a törvénnyel, mivel ír fegyencként került Ausztráliába. Legidősebb fia, Ned azután bandájával kirabolt több bankot és lelőtt három rendőrt, amiért végül 25 évesen akasztófán végezte.

A rendőrség két éven át vadászott rá, végül tűzharcban sikerült megsebesítenie és elfognia. Kelly ekevasakból páncélzatot csináltatott magának és abban állta a golyózáport jó ideig. A tűzharcról Sutherland a következőket írta levelében:

"Ned páncélja 45 kilót nyomott. A rendőrök azt hitték, hogy szellemmel van dolguk, mert puskagolyóik jégverésként pattantak le róla. A lövedékek ütésétől Kelly meg-megtántorodott, de végül csak azután hanyatlott a földre, hogy a lábán és a karján is eltalálták. Hordágyra tették, melyen nyugodtan feküdt a sebei miatti kínzó fájdalom dacára." A levél a Kellyt megsebesítő Steele őrmestert is „rokonszenves pasasként" írja le, pedig Kelly szimpatizánsai őt szinte démonizálták az elmúlt száz évben.

A levél idővel Sutherland skóciai, angliai és kanadai rokonaira szállt, akik nemrégiben úgy döntöttek, hogy Ausztráliának, nevezetesen Victoria állam központi könyvtárának ajándékozzák. Az írást hétfőtől tekinthetik meg az érdeklődők a melbourne-i intézményben, ahol Kelly híres páncélzata mellé helyezik el.  • Tippek
  • Hírek