Tito-titok: rejtélyes kulcs a hagyatékban

2013.10.16. 19:16

Gyűrűk, gyöngyök, órák, több zacskónyi aranypor és törtarany, a Karadjordjevic királyi család ékszerei, felbecsülhetetlen értékű pénzérmék, valamint egy titokzatos kulcs került eddig elő Joszip Broz Tito hagyatékából a belgrádi sajtó nem hivatalos értesülése szerint.

A Vecernje Novosti című belgrádi napilap szerdán jelentetett meg cikket Tito széfjéről, amelyet eddig a Szerbiai Nemzeti Bankban őriztek és most a belgrádi Elsőfokú Bíróságra szállítottak. A kérdéses kulcsról nemcsak azt nem lehet tudni, hogy mit nyit, hanem még azt sem, hogy Titoé vagy a Karadjordjevic családé volt-e. A nemzeti bankban őrzött széfben ugyanis számos olyan vagyontárgyat találtak, amelyek a szerb királyi családhoz köthetők.

A volt jugoszláv elnök 1980-as halálát követően indult meg a vita a hagyatékról, de a széf kinyitása és a vagyon elosztása még mindig várat magára. Violeta Kocic Mitacek, a néhai elnök fiának és Zlatica nevű unokájának képviselője azt mondta, hogy a hozzájuk eljuttatott listán nincsenek konkrét adatok, nem lehet tudni, hogy melyik zacskóban mi van. 

A másik Tito-unoka, Joska képviselője pedig azt nyilatkozta a lapnak, hogy ha bebizonyosodik bármelyik értéktárgyról is, hogy a Karadjordjevic család tulajdona, akkor azt azonnal vissza fogják adni.

A belgrádi Elsőfokú Bíróság most kijelöli a hagyatéki tárgyalás folytatásának időpontját és a korábban összeírt vagyontárgyakkal együtt a széfben található tárgyakat is szétosztja Tito özvegye, Jovanka, fia, Misa és négy unokája között.  Az egyelőre kérdéses, hogy a titokzatos kulcs, amely a feltételezések szerint egy svájci széfet nyit, kihez kerül majd.  • Hírek
  • Bankszámla