Huba
17 °C
33 °C
Index - In English In English Eng

Az etruszk herceg valójában hercegnő

2013.10.21. 14:03

Még szeptemberben jelentettek be olasz régészek, hogy egy etruszk herceg csontvázát találták egy Rómához közeli ásatáson. Az érintetlen sírt Tarquiniában tárták fel, nyolcvan kilométerre északnyugatra a fővárostól. 

A csontvizsgálatokból azonban kiderült, hogy a herceg valójában hercegnő – jelentette be Judith Weingarten, az athéni British School régésze saját blogján. Amikor a régészek eltávolították a sír fedőlapját, két nagyobb részt találtak: az egyikben egy csontváz lándzsát tartott a kezében, a másikban pedig részben elégetett csontváz feküdt. Találtak még ékszereket és bronz bevonatú dobozt is, ami a régészek szerint egy nőhöz tartozhatott. A belső falon görög-korinthoszi stílusban festett edény (aryballos) volt.

A régészek a lándzsa alapján azt gondolták, hogy a közelében lévő csontváz egy férfi harcos, valószínűleg egy etruszk herceg. Az ékszerek pedig a második lelethez tartozhattak, aki a herceg felesége lehetett. Az elemzés szerint azonban a lándzsa egy 35-40 éves asszonyé volt, míg a második csontváz egy férfié. 

A hercegnő vagy a mellette fekvő  valószínűleg rokona lehet Tarquinus Priscusnak, Róma legendás ötödik királyának, aki időszámításunk előtt 616–579 között élt. A leletnek óriási a jelentősége, a régészek így jobban megismerhetik a titokzatos etruszk kultúrát.

Az etruszk máig ismeretlen eredetű nép, a Római Birodalom előtt ők alkották a legjelentősebb civilizációt az Itáliai-félszigeten. Időszámításunk előtt a kilencedik században kezdte el virágzását az etruszk birodalom, és egészen az időszámításunk előtti ötödik századig ők voltak a mai Olaszország északi részén az uralkodó hatalom. A rómaiak felemelkedése okozta vesztüket, valószínűleg beolvadtak a Római Birodalomba időszámításunk előtt 300–100 között.