Simon, Szimonetta
7 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Díszes szövetekben találtak inka múmiákat

2013.10.25. 12:05

Az inka birodalom előtt élt emberek több mint ezeréves múmiáit fedezték fel egy limai ásatáson. A perui régészek által feltárt, díszes szövetekbe csavart holttestek a wari civilizációhoz tartoztak. A szertartásos kelmékbe tekert két holttestre a perui főváros szívében folyó feltárások során, egy eddig érintetlen sírhelyen akadtak rá.

A Huaca Pucllana nagy piramisának hatodik feltárási szakaszában megtalált, két méter mély, a becslések szerint ezerévesnél is idősebb sír egy felnőtt és egy gyermek múmiáját, valamint sértetlen tárgyi leleteket tartalmazott. Noha a sír a nagy társadalmi változások háborgó korából származik, mégis épségben maradt fenn.

Isabel Flores, a munkálatokat vezető régész elmondta: a felnőtt feltehetően takácsmester lehetett, a gyermeket pedig valószínűleg a felnőtt tiszteletére hozott áldozatul megölték és mellé temették el. Hozzátette: ha kibontják a testeket, meg tudják határozni a felnőtt korát, társadalmi helyzetét és nemét is.

A wari civilizáció az időszámítás szerinti 600 és 1000 között virágzott a mai Limát is magába foglaló területen, nagyjából 500 évvel az inka birodalom kialakulása előtt. A pucllanai ásatáson, a Lima központjával szomszédos Miraflores lakóövezetben eddig hetven wari sírhelyet tártak fel. Flores a legutóbbi felfedezést az ásatás legértékesebb kincsei közé sorolta.