Feketeszakáll svéd ágyúval gyilkolt

MTI/Index
2013.11.05. 12:07

Svéd gyártmányú ágyúkat találtak a hírhedt karibi kalóz, a brit Feketeszakáll évszázadokkal ezelőtt elsüllyedt zászlóshajójának roncsai között.

Az Anna királyné bosszúja (Queen Anne's Revenge) névre keresztelt árbocoson az elmúlt héten talált ágyúcsöveket vélhetően egy Stockholm melletti városka kovácsműhelyében gyárthatták 1713-ban.

Thomas Roth, a Stockholmi Hadtörténeti Múzeum igazgatója szerint a Feketeszakáll 17-18. századi kalandozásainak idején az ágyúlövegek a több mint kétezer éves múltra visszatekintő svéd vasipar egyik kelendő portékájának számítottak. Becslése szerint akkoriban évente körülbelül 1500-2000, az ágyúcsövekhez hasonló, exportra szánt tűzfegyver került ki a kovácsok kezei közül.

Bár a lövegek legnagyobb felvásárlói akkortájt a hollandok és a franciák voltak, a britek is gyakran vették – magyarázta Roth. Az igazgató hozzátette, a frissen felszínre hozott ágyúcsöveket a messze földön rettegett kalózkapitány akár maga is megvásárolhatta, de az is lehet, hogy egy portya alkalmával szerezte őket.

Feketeszakáll, alias Edward Teach (1680–1718) nevét az egész karibi térségben és az Atlanti-óceán nyugati részén is félték a 18. század elején. A Queen Anne's Revenge homokpadra futását még megúszta, de állítólag embereit hátrahagyta, a zsákmány legnagyobb részét pedig magával vitte. Fél évvel később egy, a britekkel folytatott tűzharcban megölték, fejét az őt legyőző hajó árbocára tűzték.

Az 1718-ban az Atlanti-óceánon, Észak-Karolina partjainál elsüllyedt zászlóshajó roncsait 1996-ban fedezték fel, az árbocos kincseinek kimentésén azóta is dolgoznak. A hullámsírban összesen húsz, egyenként 2-3000 fontos, vagyis 900-1300 kilós ágyút, a kalózflotta vitorlásai által használt hajóhorgonyt és kisebb tárgyakat is találtak.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla