Menyhért, Mirjam
18 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

1400 éves buddhista szentélyt találtak

2013.12.09. 14:34

1400 éves buddhista szentélyt fedeztek fel régészek Észak-Kínában. A templomban régen sok Buddha-szobor volt – jelentette be a kínai társadalomtudományok akadémiájának régészeti intézete.

A régészek szerint az épületet 556-ban, az északi Csin-dinasztia uralkodása alatt (550–557), a buddhizmus virágkorában emelték – írja az MTI. A szentély a Shanhszi tartomány székhelye, Tajjüen melletti hegyek közt megbúvó Tungcö-templomcsoport része.

Az épület a maga nemében egyedülálló a Kínában valaha feltárt emlékek között: rávilágít a korai buddhista szobrászművészet értékeire – tájékoztatta Li Jücsün, az ásatás vezetője a Hszinhua kínai hírügynökséget.

Bár 1117-ben háborús pusztítások áldozatául esett, a templom sok, jó állapotban fennmaradt szobrot rejtett. Falfülkéit Buddha-szobrok díszítették, egyikük húsz méternél is magasabb. Az eltelt sok évszázad felismerhetetlenné tette, de néhány feltárt maradványból következtetni lehet eredeti külsejére.

A templomban egy 2,6 méteres, a Tang-dinasztia idején (618–907) készült falfestmény is előkerült, melynek különleges értékét a régészek szerint az adja, hogy a régió legrégibb hasonló jellegű műalkotása lehet.