Andrea, Ilma
5 °C
11 °C

Valódiak Nagy Károly csontjai

2014.02.07. 10:30

Nagy Károly relikviái tényleg az uralkodó csontjait tartalmazzák. A Németországban őrzött kincset évtizedek óta vizsgálják, az eredmények publikálását az uralkodó halálának 1200 éves évfordulójára időzítették.

Nagy Károly frank király 814-ben halt meg, halála után birodalma szétesett, ezekből alakultak a később középkori királyságok. Az uralkodó csontjait az aacheni katedrálisban őrizték hosszú éveken keresztül. Kutatók 1988 óta vizsgálják a csontokat Frank Rühli, a Zürichi Egyetem kutatójának vezetésével.

A legtöbb szenthez hasonlóan, Nagy Károlyt sem engedték nyugodtan pihenni sírjában, főleg nem egy darabban. Maradványainak nagy részét az Aacheni katedrális kincstárában őrzik. Koponyájának egy részét drágakövekkel, ezüsttel és arannyal díszített ereklyetartóban tartják. Ugyanebben a kápolnában őrzik a király lábszár- és karcsontjait is. Koponyájának egy darabja eltűnt az évszázadok folyamán és egy 14. században épült prágai templom azt állítja, hogy a király néhány foga náluk van.

Bár nincs arra lehetőség, hogy minden kétséget kizáróan bebizonyítsák, a csontok Nagy Károlyhoz tartoznak, a kutatók az elmúlt 26 évben alaposan megvizsgálták a csontokat. Arra jutottak, hogy a külön őrzött csontok illenek a koporsóban lévő csontokhoz. Az is biztos, hogy egy idősebb férfihoz tartoznak. Rühli szerint majdnem bizonyos, hogy Nagy Károly csontjait őrzik Németországban.

Bár az alacsonynak tartott Kis Pipin fia volt, Nagy Károly nagy darab ember volt, 1,84 méter magas. Több mint hetven éves volt, amikor meghalt. A történelmi dokumentumok szerint öregkorában bicegett. A kutatók találtak is erre utaló nyomokat a csontvázon. A hagyomány szerint a királyt tüdőgyulladás ölte meg, erre utaló nyomokat nem találtak a maradványokon.

Következő lépésként dns-teszteket végeznek a csontokon, hogy megállapítsák, tényleg egy emberhez tartoznak a maradványok.