Szálljon gépen Vitányvár fölébe!

2014.02.14. 17:10

Elkészítették Vitányvár romvárának rekonstruált, háromdimenziós modelljét. A Vértes hegygerincén húzódó Vitányvár több mint négyszáz éve áll romosan, mióta az osztrák seregek 1597-ben fölrobbantották – így akarták megakadályozni, hogy török kézre kerüljön. Vitányvár ma népszerű kirándulóhely; a romokat az elmúlt évszázadokban teljesen benőtte az erdő.

Az elfeledett, ásatásokkal alig kutatott erődöt a SziMe3DAR programban modellezték. A XIII. század végén épült vár falainak és két tornyának maradványait először 3D lézerkszkennerrel elemezték. Miután fölmérték a terepadottságokat és a sáncokat, lehetőség nyílt a kőfalakat körülvevő fapalánkok helyének meghatározására is.

A projektben építésztörténészek, régészek, 3D grafikusok és szoftverfejlesztők részt vettek. A várat a végleges modell a legszebb állapotában mutatja be – úgy, ahogy az 1500-as évek elején létezett. A bejárható várat korabeli bútorokkal és falikárpitokkal is ellátták.

A modellt böngészőben is bejárhatjuk, de akik a legteljesebb élményre vágynak, 3D tévével, Oculus Rift virtuális szemüveggel, illetve az emberi kézmozgást érzékelő Leap Motionnel is fokozhatják a felhasználói élményt.

Az új fejlesztéseket áprilistól mutatják be Visegrádon, a Mátyás király Múzeumban.  • Hírek
  • Hírek