Gerzson
-3 °C
2 °C

Az Egri csillagok díszletein tapostunk

2014.02.25. 13:54

Az egri Dobó tér felújításánál kitűnő állapotban megmaradt török kori épületek maradványaira bukkantak. A téren szökőkutat akartak építeni, az épületeket alapozás közben fedezték fel.

Halász Ágoston régész kérdésünkre elmondta, hogy a Dobó tér környékén utoljára nagyjából ötven éve, az áruház építése előtt végeztek kutatásokat, Kovács Béla vezetésével. A mostani építkezésen több épületmaradványt is találtak, többek között

  • egy török kori kőépület maradványait;
  • egy tímárműhely cserző- és áztatógödreit;
  • illetve két faszerkezetes épület nyomait.

A most felfedezett háznak egy 3,5 méter széles, 6 méter hosszú területe bukkant elő, de ez csak a harmada-negyede lehet a teljes alapterületnek. Az épület legfelső padlószintje a mostani burkolat alatt alig fél méterre volt.

Az épületben kora újkori kerámiákat, XVI. századi kályhacsempéket, baltákat, illetve egy rozettás mintájú bronz ruhadíszt is találtak.

A bőrkikészítésre szánt műhelynek megtalálták az öt fabélletes gödrét, ezeknek már megkezdődött a feltárása. Egy kerek alaprajzú és egy négyzetes cserző- illetve áztatógödör is előkerült: ezeknek a falát felezett rönkök határolják. Két másik gödörnél a levert cölöpök csak megtámasztották a gödör falát fedő keresztirányú fákat.

A cserzőgödrökben eddig török kori cipőtalpakat, egy láncing maradványát, több, fából készült használati tárgyat, egy aranyozott bronz ruhadíszt, egy ép tintatartót és egy összeállítható festett üvegedényt találtak, de mázas kerámiák és állatcsontok is előkerültek.

Szokatlanul ép maradványok, szokatlan helyen

Halász Ágoston szerint a mostani felfedezés azért jelentős, mert a leleteket csupán 60-80 centiméter mélységben találták. A XVI-XVII. századi Eger kutatása szempontjából ez igen fontossá teszi a tér területét, mert a város többi részén a XVIII-XIX. századi épületalapozások szinte biztosan elpusztították az egykori város maradványait.