Az angol nők gyakran lefeküdtek a német hadifoglyokkal

2014.02.26. 14:14
Egy új vizsgálat szerint a korábban gondoltnál jóval elterjedtebb volt a hátországban élő nők és a hadifoglyok közötti szexuális érintkezés a második világháború idején a Brit-szigeteken, ami komoly kormányzati aggodalmakkal párosult a növekvőfélben lévő erkölcstelenség miatt.

Bob Moore, a Sheffieldi Egyetem professzora a Journal of Contemporary Historyban publikált tanulmányában olyan archív dokumentumokat tárt a nyilvánosság elé, melyek szerint a brit kormány megpróbálta korlátok közé szorítani a háborús munkaerőhiány miatt munkára fogott német és olasz hadifoglyok, valamint a civil nők közötti barátkozást.

Az Egyesült Királyságban 1939 és 1948 között több mint 150 ezer olasz, továbbá 400 ezer német hadifoglyot tartottak nyilván. A polgári személyekkel, köztük a nőkkel kialakított napi érintkezések a „nem kívánatos kapcsolatok”, valamint a „szexuális szabadosság előretörése” iránti félelmeket gerjesztették az illetékesekben. A kormányapparátus egyes tagjai mindent elkövettek, hogy a nők erkölcsei fölött őrködjenek – hiszen válságos időkben a női tisztességre és jó hírnévre még nagyobb szükség mutatkozik.

Tilos a szex

A tanulmány „meg nem engedett” kapcsolatokat is kimutatott egyes hadifoglyok és brit állampolgárok között, amelyek komoly vitákat keltettek: szerelmi viszonyt folytatni olyanokkal, akiknek a bajtársai brit katonákat ölnek a kontinensen, több mint botrányosnak számított.

A Belügyminisztérium egy 1944-ben kelt körlevele kifejezetten megtiltotta a hadifoglyok számára a „nőkkel szexuális vagy szerelmi célú kapcsolat létesítésére” irányuló törekvéseket, és azzal fenyegette őket, hogy szigorú és példás büntetésben részesülnek mindazok, akik akár csak megkísérelik, hogy lányokkal-asszonyokkal találkákat, illetve szerelmi légyottokat bonyolítsanak.

A tilalmak a világháború lezárulása után nemcsak fennmaradtak, de tovább erősödtek: 1945 végén a Hadügyminisztérium listát kezdett vezetni azokról az esetekről, amelyek során egyes nők hadifoglyokkal alakítottak ki nem kívánatos kapcsolatot. Ugyanakkor a tanulmány arra is rámutat, hogy hatósági eszközökkel soha nem tudták tökéletesen visszaszorítani ezt a fajta érintkezést, tekintettel a hadifoglyok és a brit nők közös foglalkoztatása által kínált számtalan alkalomra.

Moore professzor a BBC Historynak így nyilatkozott a kutatásáról: „Az általam feltártak rávilágítanak arra, hogy a civilek és az ellenséges katonák között sokkal bonyolultabb viszony állt fenn, mint ahogy az a közvélemény fejében él. A háború elején sokan még idegenkedtek a hadifoglyokkal való érintkezéstől, miközben szeretteik javában a fronton harcolnak. Ám később egyre nagyobb együttérzéssel viseltettek irántuk, és a kormány jóval tovább fenntartotta a velük kapcsolatos tilalmakat, mint ameddig azokat a közvélemény szükségesnek tartotta.”

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport