Kiállítás nyílik a magyarabokról

2014.02.27. 16:13

A legdélebbi, magyar származású népcsoport, az afrikai magyarabok életét is bemutató fotókiállítás nyílik csütörtökön a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában. Lantai-Csont Gergely, a National Geographic Traveler által is díjazott fiatal magyar fotográfus, Szudánban készült képeit állítják ki.

2013 őszén négy hónapos, 11 afrikai országon átívelő fotós expedíció indult Budapestről, hogy Kelet-Afrika társadalmi értékei, zárt közösségei, vallásai, kultúrái nyomába eredjen. Az expedíció 114 nap alatt több mint 24 ezer kilométert tett meg, ezalatt 28 ezer felvétel készült, amelyek közül elsőként, a szudáni fotók láthatóak a 2014. február 27-én nyíló, Eltűnő Núbia című kiállításon.

A kiállításon elsőként lesz látható a magukat magyar származásúnak tartó, szudáni magyarabokról készült fotósorozat. A magyarab törzs régi lakhelyét az Asszuáni-gát építése nyomán, az 1960-as években örökre elnyelte a Nasszer-tó. A törzs egyes csoportjai Dél-Egyiptomba, nagyobb részük Szudán legészakibb városába, Vádo Halfába települtek át.

A magyarabokról elsőként Almásy László, a híres Afrika-kutató adott hírt az 1930-as években. Ők ősapjuknak egy olyan magyar származású harcost, Ibrahimot (Ábrahámot) tartják, akit az oszmán törökök telepítettek le birodalmuk déli határvidékére, az 1500-as években. Bár kisebb kísérletek megindultak már az 1960-as években, a magyarabok történetének és hagyományainak összegyűjtésére, az átfogó tudományos kutatás a mai napig várat magára.  • Hírek
  • Babaváró hitel