Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Égő macskákat is bevetettek volna a 16. század háborúiban

2014.03.09. 10:26

Amerikai kutatók nagyjából 1530-ból származó német illusztrációkat tanulmányoznak tüzérségi ostromról és hadviselésről. Ez eddig elég unalmas lenne, de találtak macskákat is. Olyanokat, amiket támadásra vetnek be. A képeket a University of Pennsylvania kutatói digitalizálták, ekkor fedezték fel, hogy több képen a macskák és a galambok tüzes tölteteket viselnek.  

1

A képeken az állatok egy várba tartanak felszerelésükkel. A kérdéses kézikönyvet a kölni Franz Helm készítette, aki elvileg több török elleni harcban is részt vett Dél- és Közép-Európában, abban az időben, amikor a puskapor megváltoztatta a hadviselést.

A kézikönyvhöz az illusztrációkat több művész készítette. Nem a macskás az egyetlen furcsa kép benne: szó van repeszbombáról és szögekkel kirakott rakétaszerű robbanószerkezetekről is, ilyeneket szereltek a macskákra és a madarakra is.

A furcsa illusztrációkat először egy ausztrál blogger vette észre, onnan jutott el az egyetemi kutatókhoz. Franz Helm elhatározta, hogy megfejti a rejtélyt. Az eredeti német szöveg szerint az állatokat először megfogták valahogy, amikor kijöttek az ostromlott várból vagy városból, aztán elengedték őket hátukon egy zsák égő anyaggal. Félelmükben próbáltak hazajutni, elrejtőzni, jó esetben például szénatárolóba, amit így önkéntelenül felgyújtottak. 

Helm viszont nem talált bizonyítékot arra, hogy a fenti hadviselési módot bármikor is alkalmazták volna. Véleménye szerint az egész kelekótya, nagyon rossz ötletnek tűnik, és az állatok sokkal nagyobb eséllyel gyújtották volna fel a saját tábort, mint az ellenségét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?