Judit
3 °C
7 °C

Titanic-túlélő eddig ismeretlen levele került elő

2014.03.27. 12:32

Eddig nem ismert levelet találtak a Titanic katasztrófájának egyik utolsó francia túlélőjétől, a levél az utolsó órák eseményeit eleveníti fel. A tízoldalas írás eredetileg a Redditen tűnt fel, az oldal egyik felhasználója azt állítja, hogy egy árverésen vásárolta a francia nyelvű levelet és segítséget kért ahhoz, hogy lefordítsák angolra.

A levelet Rose Amelie Icardnak tulajdonítják, aki 1955. augusztus 8-án írta a tízoldalas levelet. Többször készítettek a nővel interjút, 1959-ben például egy hosszas írás jelent meg a Paris March nevű folyóiratban visszaemlékezéseiből.

Icard egy gazdag amerikai utasnak, Mrs. George Nelson Stone-nak volt a kísérője. Az nő a Cincinnati Bell Telephone Company volt elnökének volt az özvegye. A 43 évvel később írt levelet egy másik túlélő lányának címezte.

Ha tényleg valódi a levél, Icard érdekes részleteket fed fel az utolsó órákról és azokról a pillanatokról, amikor az utasok megtudják, hogy a hajó menthetetlen. Az ötödik oldalon például így írja le a mentőcsónakokban uralkodó állapotokat:

Ebben a pillanatban felejthetetlen jelenetnek voltunk a tanúi, a rémület és a legönfeláldozóbb hősiesség keveredett egymással. Még mindig hálóruhában lévő nők, akik láthatóan nemrég keltek ki az ágyukból, kócosan, megzavarodva próbálták elérni a csónakokat. Smith parancsnok azt kiáltotta, hogy a nők és a gyerekek mehetnek elsőnek.

A hatodik oldalon azt taglalja, hogy egy házaspár nem akart szétválni:

Mellettem egy idősebb pár, Mr. és Mrs. Straus, a New York-i Macy's tulajdonosai nem akartak szétválni. A nő nem volt hajlandó a csónakba szállni. Azt mondta férjének, hogy ötven évig voltunk házasok, soha nem hagytuk el egymást, veled akarok meghalni.

A nyolcadik oldalon szintén a menőcsónakokhoz tér vissza:

Hirtelen teljes lett a sötétség, kiáltásokat, szörnyű üvöltéseket lehetett hallani a hajóról, majd vége lett. Néha még álmodom róla, még 43 évvel a tragédia után is.

Icard 1964 júliusában halt meg Grenoble-ben, Franciaországban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?