Nyolcezer éves települést keresnek Izraelben

2014.04.01. 13:14

Egy nyolcezer éves kőrézkori (eneolitikumi) település nyomait kutatják Izraelben egy ásatási terepen, ahol idén nyáron tovább folytatják a feltárásokat. Haifától húsz kilométerre délkeletre egy kibuc területén fekvő Ejn al-Dzsarba lelőhelyen vizsgálja a Jeruzsálemi Héber Egyetemen doktori tanulmányait folytató Katharina Streit régész és csapata az ősi, kőrézkori és bronzkori leleteket, írja az MTI.

Ezen a helyen 1966-ban, majd a hetvenes és nyolcvanas években már folytak régészeti kutatások, de a terület újabb szisztematikus átvizsgálása további eredményeket hozott, amikor múlt nyáron 8-10 izraeli és tizenhat külföldi önkéntessel felújították az ásatásokat.

A régésznő célja elsősorban a kőrézkori lakhatási és háztartási viszonyok feltérképezése, ugyanis igen kevés információval rendelkezünk a Kr.e. 6. évezredben, még a piramisok megépítése és a kánaáni népek megjelenése előtt letelepedett emberek életmódjáról.

Különösen jelentős eredménynek számít a korai kőrézkorból származó gazdag leletegyüttes és több lakóház padlójának megtalálása, megmunkált kőeszközök, parittyakövek, vésett kerámiák, valamint számos vágóeszköz és a bronz megmunkálása előtt használatos obszidián-töredék.

"Izraelben és környékén nincs obszidián lelőhely, legközelebbi forrásuk Anatólában lehet, legközelebb onnan importáltak miden egyes darabot" – magyarázta Streit. "Ez sok mindent elárul az itteni kultúráról és az itt élt emberek képességeiről".

Streit a nyolcezer éves lakóhely mellett egy hatezer évvel ezelőtti kora bronzkori település maradványit is feltárta. Egy korabeli lakóház építészeti emlékeit, egy terményraktárat és kerámiaedényeket.

Nyáron tovább folynak a kutatások, amelyek elsődleges célja az, hogy jobban megismerjék ennek a kevésbé kutatott, a bibliai korok előtti időszaknak az építkezési, temetkezési és rituális szokásait.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM