A chilei múmiáknak is betett a földrengés

2014.04.09. 16:28

A múlt héten 8,2-es erősségű földrengés rázta meg Chilét, amit több száz nagy erejű utórengés követett. Az esetet még az Atacama-sivatagban eltemetett múmiák is megsínylették – írja az MTI.

A hatóságok szerint az erőteljes földrengés olyan földcsuszamlásokat okozott, ami néhány múmiát kirázott a sírjából. Az egység az Atacama-sivatagba ment, hogy fölmérje a károkat; egyelőre nem nyilatkoztak róla, hogy hány leletet érintett a katasztrófa.

Nekik már tényleg mindegy

A chilei kulturális örökségvédelmi szervezet szerint néhány múmia súlyos károkat szenvedett. Régészeti szempontból ez nyilván igaz, de a múmiák valószínűleg nem tudnak annyira súlyos károkat szenvedni, mivel természetüknél fogva nagyon régóta halottak. A természetjog viszont nem ismeri a kegyeletsértés fogalmát, és valószínűleg a chileiek is tudják, hogy az Andokban temetkezni nem egy főnyeremény, mert minden évre jut pár erősebb földrengés.

 A chilei múmiák az időszámításunk előtti 5000-1500-ig tartó Chinchorro-kultúra idejéből származnak, szóval van köztük olyan, akikhez képest a 3300 éve halott Tutanhamon nyeretlen kétéves. Érthető hát, hogy a kulturális örökségvédelmet igencsak felzaklatják a történtek, a múmiákat meg nem.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport