Jónás, Renátó
4 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

Megtalálták II. Ptolemaiosz templomát

2014.05.20. 15:27

II. Ptolemaiosz egyiptomi király mészkőből épült templomára bukkantak egyiptomi régészek a Kairótól délre fekvő Gabal el-Núr tartományban – írja az MTI. A decembertől kora májusig tartó ásatási szezonban a Kairótól mintegy 120 kilométerre délre fekvő Beni Szuf ásatási területen találták meg a több mint 2200 éves templom maradványait.

Mohamed Ibrahim régészeti miniszter az al-Ahram napilap online kiadásának elmondta, hogy ez nagyon fontos felfedezés, mivel ez az első II. Ptolemaiosz korából származó templom, amelyet a térségben találtak. „Egy ilyen templom felfedezése még több fényt derít a több mint 36 éven át uralkodó II. Ptolemaiosz és kora történelmére” - mondta Ibrahim.

A szakemberek az első vizsgálatok alapján úgy vélik, hogy a templomot Ízisz istennőnek, az ókori Egyiptom egyik legjelentősebb anyaistennőjének építették, ő volt a termékenység, a nőiesség, a hűség, sőt a hajózás szimbóluma is.

Az ásatások során a régészek eljutottak a templom második szintjéig, amely számos teremből és szobából áll, ezeket részben feltöltötte a sivatagi homok. Találtak korabeli agyagedényeket, mészkőtömböket II. Ptolemaiosz pajzsdíszével. A templom külső keleti falán a királyt a Nílus áradását szimbolizáló Hápi istennel ábrázoló jelenteket festettek.

A hellenizmus korabeli egyiptomi állam I. és II. Ptolemaiosz uralkodása idején (Kr.e. 282-222) élte fénykorát. Ekkor a Nílus völgyén kívül hozzátartozott Fönícia, Palesztina, Ciprus, Kis-Ázsia déli partvidéke, sőt a Balkán néhány városa is.