Titokzatos festmények vannak Angkorvat falain

2014.05.28. 12:29

Évente milliók látogatják meg Kambodzsában Angkorvat ősi templomainak romjait. Amit azonban senki nem lát, az a több mint kétszáz rejtett festmény a falakon.

A nemrég felfedezett festményeken elefántok, istenek, csónakok, zenészek, lovagló emberek láthatók, illetve szabad szemmel nem is láthatók. A kutatók egyelőre nem tudják, mikor készültek a halvány festmények.

elephants-after

Egyesek szerint Angkorvat 15. századi elhagyása után kerültek oda és a zarándokok festették a képeket. Ilyenek is lehetnek, de a gondosabban odafestett képek valószínűleg relikviák, amelyek a templom legkorábbi restaurálásakor kerülhettek a falakra. Ang Chan király 1528 és 1566 között megpróbálta megint működőképessé tenni a templomot. Ekkorra tehető buddhista zarándokhellyé alakulása is.

Angkorvat 1113–1150 között épült, a khmer kultúra kiemelkedő alkotásaként. A 15. században elnéptelenedett. Mára Kambodzsa jelképévé, fontos turistalátványossággá vált. Ugyanakkor fontos szerepet tölt be a hinduk és a buddhisták körében is.

A festményeket Noel Hidalgo Tan, az Australian National University kutatója találta meg még 2010-ben. Piros festékek nyomait kereste a falakon és készített néhány képet, hogy később digitálisan feljavítsa ezeket.

Egyáltalán nem számított arra, hogy ilyen részletességű képeket fog találni, így a képek készítésénél nem is fordított nagy gondot a fotózásra. A digitálisan feljavított képeken aztán mindenféle formákat, elefántokat, oroszlánokat, Hanuman hindu isten majomként megjelenő mását találta.

Noel Hidalgo Tan 2012-ben tért vissza Angkor Watba, most már kifejezetten a festmények kedvért. A legrészletesebb festmények előtt naponta ezrek haladnak el, anélkül, hogy észlelnék őket. De vannak olyanok is, amelyek teljesen láthatatlanok szabad szemmel.

Dr. Máriás

Botrányalbum - 150 festmény tanulságos és vicces tanmesével

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM