Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ma van a Nagy Testvér születésnapja

2014.06.08. 12:33

Sokáig nem úgy alakultak a dolgok, hogy az 1903-ban született Eric Arthur Blair fogja megírni a kommunista, és általában a totalitárius rendszerek legplasztikusabb kritikájának számító regényt. A gyarmati tisztviselő fiaként született Blair az elit intézmények közül is kiemelkedő Eton College-ban végezte középfokú tanulmányait, ám 1922-ben a burmai gyarmati rendőrségnél vállalt állást. Miután itt szembesült a brit koloniális rendszer igazságtalanságaival, hazatért Európába, ahol csavargásai során megismerte Párizs és London szegénynegyedeinek világát is. Első könyve utazásain szerzett élményeit mutatta be, de az 1933-ban, immár George Orwell néven kiadott mű nem aratott túlzott sikert.

A spanyol polgárháború kirobbanása után Orwell tudósítóként utazott Barcelonába, majd sok más baloldali nyugat-európai fiatalhoz hasonlóan fegyvert is fogott a köztársaságiak oldalán. Elkövette azonban azt a „hibát”, hogy egy anarchista frakcióhoz, és nem a kommunistákhoz csatlakozott, így hamar a Spanyolországban is aktív szovjet titkosszolgálat célkeresztjébe került. El is menekült az országból 1937-ben, de még sokáig tartott attól, hogy kommunista ügynökök próbálják majd meggyilkolni. Tapasztalatait a Hódolat Katalóniának című, már 1938-ban megjelent kötetében írta meg.

Siker és halál

Híressé az Állatfarm 1945-ös megjelenése tette – a kézirat ugyan már egy évvel korábban elkészült, kiadni azonban a brit–szovjet háborús szövetség miatt ekkor nem engedték. Az 1984 alapötlete az 1944-es teheráni konferencia, illetve a világ „befolyási övezetekre” osztása kapcsán született meg Orwell fejében. A regényt az író nagyrészt egy isten háta mögötti skót szigetre elvonulva vetette papírra, egészsége azonban tovább romlott (hosszú évek óta küzdött a tuberkulózissal), részben az orvosi ellátás hiánya miatt. A könyv eredetileg az Utolsó ember Európábancímet viselte, de szerkesztői javaslatra Orwell végül a másik ötlete mellett döntött (egyesek szerint Orwell 1948-at akart a borítóra írni, de végül megcserélte az utolsó két számjegyet), így 65 évvel ezelőtt, június 8-án végül a halhatatlanná lett címen jelent meg a kötet.

Legnagyobb sikerét már nem tudta kiélvezni. Ugyan a regény rögtön a megjelenése után elragadtatott kritikákat kapott, az író szervezetét végül legyűrte a kór: alig fél évvel az 1984 kiadása után, 1950 januárjában elhunyt.