Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A szigetek felől árasztották el őseink Európát

2014.06.10. 12:05

Szigetről szigetre járva hódították meg Európát az első telepesek. A kőkori emberek viszonylag gyorsan elterjesztették a földművelés tudományát nagyjából 9 ezer évvel ezelőtt, állítja egy új genetikai kutatás.

A régészeti kutatások szerint maga a földművelés a Közel-Keleten fejlődött ki nagyjából 12 ezer évvel ezelőtt. Ez az életmód nagyon gyorsan felváltotta a vadászó-gyűjtögető életmódot, ahogy a földművesek egyre jobban benyomultak Európába és a világ többi részére.

A földművelés hatására jóval nagyobb lett a populáció, ez okozta a vándorlást is. A földművelők elkezdtek új területeket keresni, felfedezték a környezetet – állítja George Stamatoyannopoulos, a University of Washington genetikusa. Tanulmányában a mediterrán népek DNS-ét vizsgálta meg, hogy rekonstruálni tudja őseik vándorlását.

A genetikai adatok azt mutatják, hogy a Közel-Keletről a mai Törökország területére, onnan pedig Görögországba és Szicíliába vándoroltak. Innen fordultak aztán észak felé. Vagyis először a szigeteket foglalták el az európaiak ősei.

A kutatók több mint 75 ezer apró genetikai különbséget találtak, ezek alapján próbálták felderíteni, hogy mely népeknek van közük egymáshoz. Például a Törökország középső részén élőknek van kapcsolatuk a szicíliaiakkal és pakisztániakkal, de a szicíliaiaknak és pakisztániaknak már nincs közük egymáshoz. Ez azt feltételezi, hogy a közös ős Törökország középső részén keresendő.

Az is kimutatható, hogy néhány görög sziget, mint a Dodekanészosz-szigetcsoport és Kréta jelenti a hidat Törökország és Szicília, illetve az északi területek között. A Földközi-tenger déli részén élők (egyiptomiak, marokkóiak, tunéziaiak) már más ágból származnak. Ez azt is jelenti, hogy a két ág között nem volt nagy az átjárás, a tenger sorompóként is működött.

A mostani kutatást kizárólag ma élő emberek DNS-ére alapozták. Ahhoz, hogy bizonyítsák az elméletet, jóval több kutatásra lesz szükség. Például be kell bizonyítani, hogy a mai emberek valóban a kilencezer évvel ezelőtt ott élteket képviselik – mondja Pontus Skoglind, a Harvard genetikusa. Az sem lenne rossz, ha kőkorban éltek DNS-én tudnák vizsgálni a tudósok.