Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Új módszerrel fejtik meg a múmiák titkát

2014.06.11. 09:17

A mumifikált tetemekre fókuszál az ókori Egyiptommal kapcsolatos mai kutatások jelentős része, ám egy új tanulmány szerint legalább ennyi információra tehetünk szert a tartósításuk és eltemetésük módjára utaló jelekből, valamint abból, mit üzent mindez a korabeli egyiptomiak számára.

Christina Riggs, a Kelet-angliai Egyetem munkatársa az ókori Egyiptomban a múmiák bepólyálására használt vásznakat vette górcső alá. A múmiák kötését gyakran figyelmen kívül hagyták a múltban a régészek vagy a múzeumi szakemberek, túl sérülékenynek, illetve érdektelennek ítélve azokat. A tény azonban, hogy a vásznak némelyikében az elhunyt eredeti öltözékének darabjai is fellelhetők, alátámasztja, hogy mindenképpen érdemes őket tüzetesebben is megvizsgálni.

A nemrég könyv alakban megjelent kutatás (Unwrapping Ancient Egypt, Bloomsbury) kiterjed azon egykorú beszámolókra is, amelyek a múmiák „becsomagolását” övező rituálék jelentőségét hangsúlyozzák. Ez utóbbiakat a kutató összevetette azokkal az adatokkal, amelyek az istenszobrok öltöztetéséhez kapcsolódó, mindennap elvégzett vallási rítusokról fennmaradtak, s arra a következtetésre jutott, hogy a holttest gyolcsokba, vászonba pólyálása egyfajta szent tárggyá, relikviává magasztosította azt.

„Az egyiptomi múmiákra irányuló orvosi vizsgálatok kizárólag a testtel kapcsolatos információkra koncentrálnak, mintha egy adott személyiségről pusztán a testi adottságai, sérülései alapján átfogó következtetésekhez juthatnánk – húzza alá Christina Riggs. – Ám az emberi test nem pusztán egy fizikai objektum: vizsgálataim szerint az egyiptomi mumifikálások során végzett eljárások, köztük a test vászonba pólyálásának momentuma a holttestet emberi minőségétől megfosztva isteni szereppel és jellemzővel ruházta fel a korabeli egyiptomiak szemében.”