Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mesterséges barlangot építenek kőkori festményeknek Franciaországban

2014.06.18. 14:40
Francia szakemberek együttes erőfeszítéssel igyekeznek újjávarázsolni a világ legrégibb, ma ismert művészeti alkotásait, méghozzá egy külön erre a célra létrehozott mesterséges barlangban.

A 36 ezer évvel ezelőtt (más tudósok szerint legkorábban 32 ezer éve) keletkezett rajzok, festmények és lenyomatok a világ legrégibb, viszonylag pontosan datálható összefüggő művészeti alkotásai. A dél-franciaországi Ardèche folyó mellett, a Chauvet-Pont-d’Arc barlangban fennmaradt őskőkori alkotásokat egy régészekből, természettudósokból, művészekből és mérnökökből álló csapat igyekszik lemásolni és rekonstruálni.

A mintegy 15,7 milliárd forint költségvetésű projekt a maga nemében a legnagyobb szabású program: a tervek szerint az 1994-ben megtalált és sokak szerint az eddig feltártak közül a legfontosabb őskőkori barlangrajzoknak helyet adó képződmény egyes szekcióit egy az egyben újjáteremtik a szakemberek. A „replikát” azért hozzák létre, mert a műalkotások védelme érdekében látogatók nem léphetnek be az eredeti, 240x100 méteres területen elhelyezkedő barlangrendszerbe.

A mesterséges barlangban több száz festményt és lenyomatot – a fellelt alkotások körülbelül 80 százalékát – reprodukálják majd, mégpedig a Vallon-Pont-d’Arc települést körülvevő dombok között, az eredetitől mintegy 6,5 kilométerre. A festményeken gyapjas orrszarvúak, mamutok, barlangi oroszlánok, medvék és számos más állat figyelhető meg, köztük párduc, lovak, bölény, rénszarvas, kőszáli kecske, rőtvad, pézsmatulok, őstulok, valamint egy bagoly.

A francia szakértők a barlang falainak, mennyezetének és padlójának mintegy 8500 négyzetméterét alkotják újra a legújabb technológia és tudományos módszerek újszerű ötvözésével. A Perazio Engineering tudósai bonyolult lézeres, háromdimenziós „szintvonalas térkép” segítségével az eredeti barlang nagyjából 90 százalékát modellezték. Így a barlangrendszer felületének 40 ezer négyzetméterét sikerült 0,1–1 milliméteres pontossággal leképezni. Ezzel párhuzamosan a szakértők nagy felbontású 3D-fotók révén az egyes festményekről is felvételeket készítettek. Ezt követően a két eljárást kombinálták egy külön erre a célra fejlesztett szoftverrel, amellyel kiszűrhették az egyenetlen falfelületek vetemedései okozta hibalehetőségeket is.

Jövőre már látogatható

Miután az őskőkori műalkotásokat sikeresen rögzítették, a következő kihívást az jelentette a csapat számára, hogy a mesterséges barlang falán újraalkossák azokat. Ezt úgy érték el, hogy egy szintén újonnan írt szoftver, valamint egy hagyományos projektor összekötésével a festmények speciális, „topográfiailag illesztett” képeit vetítették a mesterséges barlang valósághű módon göcsörtös falaira, így a felület további torzító hatást már nem fejthetett ki. A háromdimenziós képeket hajszálpontos vázlatként használó művészek ezután újrafesthetik az alkotásokat a műbarlangban.

A mesterséges látogatóközpont a kész barlangfestményekkel és lenyomatokkal várhatóan 2015 elején nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt, hogy a diákok és a szélesebb közönség is bepillantást nyerjen a kőkorszaki műremekek, elődeink sajátos látás- és kifejezésmódjának világába, korábban soha nem tapasztalt dimenziókban. A fejlesztési program egyúttal számos jelentős új technológiát és ismeretet ajándékoz a tudósoknak, melyekkel behatóbban ismerhetik és vizsgálhatják meg az őskori műalkotásokat.

„A Chauvet-barlang egyedülálló jelenség, ilyen méretben és minőségben mindeddig egyetlen barlangrekonstrukciót sem kíséreltek meg – nyilatkozta a BBC History magazinnak Jean Clottes régész, a program vezetője. – Nemcsak, hogy a világ legjobb állapotban megőrzött paleolit barlangfestményeiről van szó, a 14 különböző fajt ábrázoló 425 alkotás példa nélküli tanúbizonyságot ad a 36 ezer évvel ezelőtti Európa állatairól. A kutatás a barlangban talált emberi és állati eredetű leletanyagok elemzésével folytatódik, jelenleg a Chauvet környékén akkoriban honos állatfajok DNS-maradványainak vizsgálata zajlik. A barlang beható felderítése igen izgalmas és felkavaró tapasztalat volt, mesterséges másolata nemsokára sok százezer embernek hozza kézzelfogható közelségbe az őskőkori művészet csodáját.”