Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-3 °C
3 °C

Ők güriztek a spanyol gyarmatosítók ezüstbányájában

2014.07.27. 16:41

A spanyol gyarmatosítók ezüstbányájában gürcölő őslakos indiánok vagy behurcolt afrikaiak feltételezett tömegsírjára bukkantak építkezés közben a bolíviai Andokban, a 4000 méteres magasságban fekvő Potosí városban, a világ hajdani egyik legnagyobb ezüstbányájánál. A gyarmatosítás korából származó tömegsírból eddig 4-500 ember földi maradványai kerültek elő, de az építőmunkások szerint ennél sokkal több lehet még a föld alatt.

A rabszolgaként vagy félrabszolgaként dolgoztatott bányászok maradványait 1,8 méteres mélységben találták egy iskola udvarán, egy új épület alapozása közben, egy négyszer négy méteres területen – írja az MTI.

A Cerro Rico hegy oldalában fekvő város gazdag ezüst- és ónlelőhelyeiről vált híressé a spanyol hódítás időszakában, az ércek bányászata már a 16. században nagy erőkkel megindult. A ma 200 ezer lakosú Potosí annak idején, a bányászat fénykorában a világ egyik legnépesebb városa volt.

A potosí ezüst- és ónbánya a világ legnagyobbja lett azután, hogy a spanyolok 1545-ben felfedezték. A potosí Tomas Frías Állami Egyetem kutatói szerint az ezüst- és ónbányákban a spanyol gyarmatosítók

főleg ajmara indián őslakosokat dolgoztattak ingyen vagy nagyon kevés ellentételezéssel,

főleg ajmara indián őslakosokat dolgoztattak ingyen vagy nagyon kevés ellentételezéssel,

a föld alatti munka igen veszélyes volt.

A kutatók azt sem tartják kizártnak, hogy nem egy tömegsírról, hanem egy szerencsétlenség helyszínéről van szó, 1623-ban ugyanis átszakadt egy, a bányászathoz létesített mesterséges tó gátja, és

az áradat 2000 bányászt rántott magával a halálba

Potosít és környékét, a Cerro Ricót az UNESCO a múlt hónapban nyilvánította a világörökség részévé, hogy megvédje a „kontrollálatlan bányászattól”.