Vilmos
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Öt percen belül megkezdjük az oroszok bombázását

2014.08.11. 08:32

Nem aggódom a költségvetési hiány miatt. Elég nagy ahhoz, hogy tudjon magára vigyázni

– ez az egyik legismertebb gyöngyszeme Ronald Reagan egykori republikánus amerikai elnök sajátos politikai humorának, de további aranyköpéseivel tele az internet, és a legjobbakról mi is megemlékeztünk már.

A legnagyobb port azonban az az 1984. augusztus 11-i, vagyis éppen harminc éve elsütött vicce kavarta, amelyet pedig nem is akart nyilvánosan elmondani:

Amerikai honfitársaim, örömmel jelentem, hogy ma aláírtam egy törvényt, amely hatályon kívül helyezi Oroszországot. Öt percen belül megkezdjük a bombázást.

Reagan a szokásos szombati rádióbeszédére készülve, mikrofonpróbaként sütötte el a poént, amely nem is került adásba, csak utólag szivárgott ki. Egyébként az aktuális beszédének jóval szárazabb kezdőmondatára improvizált: „Amerikai honfitársaim, örömmel jelentem, hogy ma aláírtam egy törvényt, amely a vallásos diákcsoportoknak hosszú idő után végre engedélyezi, hogy tanítási időn kívül gyűléseket tartsanak állami középiskolákban is.”

Reagen az oroszok kárára poénkodott 84-ben

Reagan, a csimpánz

A vicc a populáris kultúrát is megihlette. Két dal is felhasználta a felvételt, az egyik, Monte Cazazza A is for Atom (B is for Bomb) című száma ezzel kezdődik, a Five Minutes pedig egy az egyben a mikrofonpróba remixe. Ez utóbbit egyébként szerzői a Bonzo Goes to Washington művésznév alatt jelentették meg, ami a Bedtime for Bonzo című filmre utal. Ebben ugyan a politika előtt színészként ismertté vált Reagan játssza az egyik főszerepet, de a címszereplő Bonzo, akivel a dalszerzők azonosítják, valójában egy csimpánz.

Bár a felvételről csak utólag szereztek tudomást, amikor végül eljutott hozzájuk a hír, a szovjetek harminc percen át hadi készültségben álltak. A demokraták sem értékelték az elnök humorát, mert az 1981-es megválasztásától kezdve harcias kiállás jellemezte a Szovjetunióval szemben, ezért akkoriban meglehetősen feszült volt a hangulat a két ország között. Reagan szakított elődei, Nixon, Ford és Carter szovjetbarátabb külpolitikájával, és antikommunista retorikája mellé a fegyverkezési versenyt is fokozta, ami nagyban hozzájárulhatott ahhoz, hogy a túlpörgetett szovjet gazdaság a nyomás alatt összeomlott, és magával rántotta az egész kommunista rendszert is.

A közvéleményt is mérhető mértékben megosztotta a poén, hiszen mindössze néhány hónappal a választások előtt hangzott el, és átmenetileg le is húzta Reagan népszerűségét, de végül legyőzte Walter Mondale demokrata jelöltet, és elkezdhette második, viccekben nem kevésbé bővelkedő ciklusát.

Reagan egyébként kifejezetten szeretett a szovjetekkel viccelődni, poénjai jelentős részét szentelte ennek a tematikának.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!