Róbert
15 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Börtöncella szép kilátással kiadó

rl-st-marguerite-7
2014.08.21. 00:41 Módosítva: 2014.08.21. 00:41
Hol van az megírva, hogy egy börtönnek mindenképpen borzasztó helynek kell lennie? Persze, az Alcatrazban raboskodni, vagy a Robben-szigeti lepratelepen haldokolni nyilván borzasztó, de lássuk be: a tengerparti kilátás a Capriarán jobb, mint egy ötcsillagos luxusutazáson, és hát Patmosz szigetének szépségei sem arra utalnak, hogy a Jelenések könyvét író János olyan borzasztóan érezte volna magát száműzetés közben. Összegyűjtöttünk tíz börtönszigetet, ahol, ha más nem is, de legalább a naplemente szép. Kattintson a galériákra, olvasson informatív képaláírásokat!

If vára, Franciaország

A név nem véletlenül tűnhet ismerősnek; ide zárták be a Monte Cristo grófját Alexander Dumas híres regényében. A hely ennek megfelelően népszerű úti cél; a könyv felhajtóereje éppúgy hat a Marseilles-hez közeli szigetre, mint a Da Vinci-kód a Louvre népszerűségére.

Szent Margit-sziget, Franciaország

Franciaországnak is van Margitszigete, csak náluk felszentelték, és még börtönt is építettek rá. A Cannes-tól 15 percnyi hajóútra lévő szigetet imádják a turisták, a több évszázados kápolna és a múzeummá és hotellé alakított épületek igen népszerűek. És most vettek rajta egy szép házat, potom 60 millió dollárért.

Asinara, Olaszország

Ha valaki magyarázatot keres arra, hogy a hetvenes években miért terjeszkedhetett olyan agresszíven Dél-Olaszországban a maffia, nézze meg ezeket a képeket, és megérti: ki az, akit elrettentene a bűnözéstől a letartóztatás ténye, ha ilyen helyen kéne lehúznia öt-tíz évet?

Pianosa-sziget, Olaszország

Szegény Agrippa Postumust erre a szigetre száműzte Augustus római császár. De hogy mennyire érdemes sajnálni, azt inkább döntsék el a képek átlapozgatása után.

Ördög-sziget, Francia Guyana

Ha van tornáca a pokolnak, valószínűleg ez az, és az ördög még mindig idejár heverészni. Az egykori börtönpokolnak már csak a romjai maradtak meg, de amíg létezett, ez volt a Föld egyik legkegyetlenebb börtöne.

Capraia,  Olaszország

500-1000 éves romok, kristálytiszta, búvárkodáshoz ideális víz, gyönyörű régi épületek, fantasztikus klíma, és egy csomó hegyi kecske. Gulielmo, mit építsünk ide, szállodát? Hülye vagy, Claudia? Inkább börtönt!

Patmosz, Görögország 

Egy nyugodt, gyönyörű szigetecske, csodálatos, kék víztükörrel, dimbes-dombos vidékkel, barlangokkal, feltehetően tücsökciripeléssel. Mit csinál ilyen helyzetben egy apostol? Megírja a Jelenések könyvét, benne az Apokalipszis négy lovasával.

Robben-sziget, Dél-Afrika

A kőkorszak óta lakott szigetet sosem tudták jótékony célra használni. Kezdetben fogoly-, majd lepratelep volt, hogy aztán maximális biztonságú börtön legyen belőle. A Fokvárostól 12 kilométerre fekvő Robben-szigeten tartották fogva a dél-afrikai apartheid rendszer politikai foglyait is; Nelson Mandela is itt tapogathatta évtizedeken át a maga tégláját.

Alcatraz, Egyesült Államok

A Börtön, Ahonnan Soha Nem Szökött Meg Senki.

Bastøy sziget, Norvégia

A radikális vélemények szerint az elítélteket kenyéren és vízen kéne tartani, miközben napi 18 órát dolgoznak; lefekvés előtt esetleg kaphatnak egy csésze hideg mérget. Ehhez képest ebben a 

norvég

mintabörtönben több évre elítélt foglyok élnek egymás mellett, kis faházakban. Úszhatnak, napozhatnak és szaunázhatnak, de dolgozniuk is kell. És meglepő módon nagyon kevés lesz közülük visszaeső.