Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-6 °C
4 °C

Találtak a pincében egy 6500 éves csontvázat

2014.08.29. 13:13

A saját pincéjében nemrég felfedezett 6500 éves emberi csontvázat állít ki a philadelphiai Penn Museum: a lelet több mint nyolcvan éve egy közel-keleti ásatásról kerülhetett az intézménybe, ahol aztán elfeledkeztek róla – írja az MTI.

A látogatók szombattól vehetik szemügyre a 6500 éves maradványokat. A múzeum munkatársai egy 1922 és 1934 közötti expedíció papírmunkájának digitalizálásakor találtak utalásokat a csontvázra.

A csontokat 1930 körül tárta fel a British Museum és a Penn Museum közös expedíciója az ókori Ur városának királyi temetőjében, a mai Irak déli részén. Az expedíciót követően azonban a csontváz dokumentációja eltűnt, és az elfelejtett lelet évtizedeken át hevert a múzeum alagsorában.

Az intézmény munkatársai idén nyáron azonosították a maradványokat. A csontvázat a múzeumrégészeti laboratóriumában állítják ki, ahol a látogatók a múmiák és a műtárgyak megőrzésén fáradozó restaurátorok munkájába is betekinthetnek.

A régészek annak idején 12 méter mélyen találták meg a csontvázat egy temetőben. A csontváz azonban 2000 évvel idősebbnek bizonyult, mint maga a temető: nagyjából Kr.e. 4500-ból származhat. A maradványokra vastag iszap réteg alatt bukkantak, amiből arra lehet következtetni, hogy a testet egy áradás sodorhatta a helyszínre.

A kutatók szerint a csontok egy izmos, 178 centiméter magas, 50 év körüli férfié lehettek, akiaz Ubaid-kultúra (Kr.e. 5500-tól 4000-ig) idején élt. A múzeum munkatársai Noénak nevezték el a csontvázat.

A tudósok szerint a lelet új információkat nyújthat a korabeli étrendről és betegségekről. Ilyen jó állapotban lévő csontváz ugyanis nagyon ritkán kerül elő ebből az időszakból.