Cecília
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Ekkora sírt Görögország még nem látott

2014.09.15. 13:55

A régészek hamarosan végezhetnek egy monumentális sírbolt feltárásával; az észak-görögországi Amphipolisz közelében található sírbolt Nagy Sándor legendás makedón uralkodóhoz köthető - írja az MTI.

Szeptember elején két gyönyörű kariatidát tártak fel a régészek. Azóta megtisztogatták a márványból készült két nőalakot, és a beomlás elleni óvintézkedések után megkezdték a harmadik sírkamra feltárását. A régészek szerint ez a sírkamra lesz a korai hellenisztikus korig visszanyúló temetkezési hely utolsó terme.

Az eddig feltárt leletek – köztük egy ötméteres oroszlánszobor, két fej és szárny nélküli szfinx és a kariatidák – mind azt sugallják, hogy a sírhely gazdája Nagy Sándor belső köreibe tartozó fontos személy volt. De ki lehetett az?

  • Theodorosz Mavraganisz, a Ciprusi Egyetem történelem és régész professzora szerint a sírhely Héphaisztión, a makedón uralkodó egyik legközelebbi barátjának – egyesek szerint szeretőjének – maradványait rejti. Héphaisztión hadvezérként és testőrparancsnokként szolgált Nagy Sándor seregében, és vele tartott tízéves ázsiai hadjárata során is.
  • Egy másik feltételezés szerint a sírhalom Nagy Sándor egyik admirálisáé, Nearkhoszé, aki kapcsolatban állt az ókori várossal.
  • Egy harmadik forgatókönyv szerint a sírban Nagy Sándor perzsa felesége, Rhóxané és fia, IV. Alekszandrosz nyugszik, akiket annak idején Amphipoliszba száműztek és ott is öltek meg, időszámításunk előtt 310 évvel.
  • A történelmi feljegyzések szerint a sír a királyi család két tagját őrizheti, akik az időszámításunk előtti IV. század végén haltak meg Amphipoliszban: az egyikük Nagy Sándor anyja, Olümpiasz, a másik testvére, Kasszandra.
  • Habár Nagy Sándorról úgy hiszik, hogy időszámításunk előtt 323-ban Egyiptomban temették el, vannak, akik szerint ő van a sírboltban.

A régészek 2012-ben kezdték el feltárni a területet; a múlt hónapban találták meg a temetkezési hely bejáratát. A feltárásán augusztus közepe óta dolgoznak. A görög kulturális miniszter ugyanakkor elmondta, hogy a legbelső kamra kinyitásához előbb meg kell erősíteni a sírhely falait, ami több napot is igénybe vesz, a kamrát fedő földréteg eltávolítását is csak lassan és óvatosan lehet elvégezni a biztonság és az esetleges leletek érdekében.