6000 éves szentélyt tártak fel Ukrajnában

2014.10.21. 09:26

Hatezer éves szentélyt tártak fel Ukrajnában; a leletről az Antiquity folyóiratban számoltak be a régészek – írja az MTI. A szentélyt még 2009-ben azonosították Nebelivka mellett, ahol egy őskori falut tárnak fel. A geofizikai vizsgálatok szerint az egykori település 238 hektáron terült el, nagjyából 50 utcájában összesen 1200 ház lehetett.

A most feltárt szentély egy 60*20 méteres, favázas, agyaggal betapasztott kétszintes épület volt. Az emeletet öt helyiségre osztották, a falakat vörös festékkel készített ábrák díszítették. Mivel egy agyagemelvény maradványaira és elszenesedett báránycsontokra bukkantak, a régészek gyanítják, hogy áldozati oltárról lehet szó.

Az alsó szinten hét további agyagemelvény került elő, és rengeteg állati csontot találtak a templomot körülvevő udvaron is. A leletek között szobortöredékek, csontból faragott díszek, valamint apró arany ékszerek is vannak.

Ukranjában több hasonló prehistorikus települést találtak, ahogy Románia és Moldova területén is, amelyeket a Cucuteni–Tripolje-kultúra népe lakta. A kultúra nevét a régészek a romániai Cucuteni és az ukrán Tripolje után adták, ahol az első leletek – égetett szobrocskák és mértani mintákkal díszített cserépedényeik – előkerültek egy évszázaddal ezelőtt.

Az egykori lakosok, amikor magára hagyták a falut, felgyújtották a házakat és a szentélyt, ugyanerre a sorsra jutottak a Cucuteni-Tripolje-kultúra más települései is.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM