Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Emberi maradványok az amphipoliszi sírkamrában

2014.11.12. 16:07

A Nagy Sándorhoz köthető monumentális amphipoliszi temetkezési hely rejtélyét segíthetnek megoldani a görög régészek által feltárt emberi maradványok – írja az MTI.

Az Athéntől 570 kilométerre lévő ókori várost időszámításunk előtt 437-ben alapították. Az Amphipolisz körüli területet 2012-ben kezdték feltárni, és idén augusztusában találták meg a temetkezési hely bejáratát.

Az eddigi leletek, két szobor, két szfinx, valamint Perszephoné, Démétér és Zeusz lányának elrablását ábrázoló díszes mozaikpadló arról tanúskodik, hogy tekintélyes személyt temettek oda. A feltételezések szerint Nagy Sándor anyjának, feleségének, fiának, vagy valamelyik tábornokának végső nyughelyéről lehet szó.

A görög oktatási és kulturális minisztérium közleménye szerint a harmadik kamra padlózata alatt 1,5 méter mélyen csontvázra bukkantak. A tervezett antropológiai és genetikai vizsgálatok során megállapítják a lelet korát, az illető nemét, magasságát, esetleges betegségeit, és az új információk birtokában talán az elhunyt személyazonosságára is fény derülhet.