Jolán
2 °C
4 °C

Életveszélyes gyógyszert adtak amerikai csecsemőknek még 1930-ban is

2014.12.17. 13:11

Sokan morgolódnak manapság a túlszabályozott biztonsági előírások miatt, és mondják például, hogy a régi idők gyerekei is felnőttek valahogy, anélkül, hogy aggódni kellett volna, milyen gyerekülésbe ültetjük őket vagy milyen játékszert adunk a kezükbe. Ez persze így is van, de azért azt is hozzátehetnénk, hogy ehhez időnként némi szerencse is kellett.

Itt van például az Egyesült Államokban az 1840-es évektől forgalmazott Mrs. Winslow-féle enyhítő szirup (Mrs. Winslow’s Soothing Syrup), amely a gyártó reklámszövege alapján enyhülést ígért a kisdedeknek mindenféle nyavalya esetén, mint például a fogzással, a hasfájással, vérhassal, esetleg puffadással járó fájdalom. A szirup bevétele viszont mély, csendes és természetes alvást garantált, amely után „a kis angyal frissen és vidáman ébred”.

Az ígéret első felével nincs is probléma, ugyanis a szirup alkoholt és morfiumot is tartalmazott, így biztosan enyhítette a fájdalmakat és mély alvást biztosított – viszont az már kevésbé volt garantálható, hogy a gyerek egyáltalán felébredt-e valaha, pláne akkor, ha az aggódó és fáradt szülő egy kicsit véletlenül elszámolta az adagolást. Ahogy az American Medical Times 1860-ban fogalmazott, a szülők azt kockáztatták, hogy „örökre enyhülhetnek minden további, gyerekkel kapcsolatos gondjaik”. Ennek ellenére a szirupot nagy mennyiségben gyártották és árusították évtizedekig, és népszerűségéből ugyan veszítve, de egészen az 1930-as évekig forgalomban maradt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?