Piroska
3 °C
3 °C

Ókori szarkofágok kerültek elő Óbudán

2015.01.13. 14:21

Két nagy méretű ókori kőszarkofágra bukkantak Óbudán a Budapest–Esztergom-vasútvonal felújítása során. A leletet Óbuda vasútállomásnál találták egy vízelvezető árok ásásakor.

A római kori temetkezéseket az Aquincumi Múzeum régészei két nap alatt tárták fel. Az egyik ókori szarkofág fedelét markolóval lehetett felnyitni, mivel a tömege egy tonna volt. A szarkofágokat már az ókorban kirabolták, így csak csontmaradványokat találtak bennük.

DSCF1542
Fotó: Budapesti Történeti Múzeum / regeszet.aquincum.hu

Az ókori kőfaragók mindkét kőkoporsó fedőlapját cserepekkel kirakott háztető formájúvá alakították. Az egyik oldalán díszes, füles keretet (tabula ansata) készítettek az elhunyt sírfelirata számára, de ezt a mezőt később üresen hagyták.

A sírok egy korábban már ismert római kori temetőhöz tartoznak, amely Aquincum polgárvárosából a nyugati irányban kivezető főút két oldalán húzódott.

Hasonló szarkofágokat a római korban, Aquincum környékén leginkább a III. században készítettek. A díszes, sokszor feliratos kőkoporsók eredetileg a felszín fölött elhelyezett síremlékek voltak, így ezeket a zűrzavaros időkben hamar kirabolták. A IV. század végéig maguk a rómaiak is újra felhasználták a kőládákat, temetkezés céljából, de ekkor már a föld alá temették azokat.