Legalább öten nyugszanak az amphipoliszi sírban

2015.01.19. 17:21

Legalább öt ember maradványai lehetnek a Nagy Sándor környezetéhez köthető monumentális sírban – írja az MTI. A régészek az észak-görögországi Amphipolisz ókori város közelében fedezték fel a sírboltot.

Az ásatások során két szfinxet, valamint márvány kariatidákat találtak, és sikerült feltárni a sír mozaikpadlóját is. A temetkezési helyről azt feltételezik, hogy III. Alexandrosz valamelyik tábornoka, esetleg az uralkodó számára épült; magát Nagy Sándort Egyiptomban temették el.

A Proto Thema hírportál szerint a csontleleteket a thesszaloniki Arisztotelész Egyetem és a Trák Démokritosz Egyetem szakértői vizsgálják. Szerintük a sírban egy hatvanévesnél idősebb nő, egy újszülött, két 35-45 év közötti férfi, valamint egy másik felnőtt maradványait találták meg. Ez utóbbit az időszámításunk előtti III-II. században hamvaszthatták el; a többieket az időszámításunk előtti 325 és 300 között temették ide.

A kutatók összesen 550 csonttöredéket és ép csontot találtak. Felfedeztek egy majdnem ép agykoponyát, és megtalálták a hozzá tartozó arckoponyát, illetve az alsó állkapcsot is. Az elhunyt fogazata nem maradt fenn, leszámítva az egyik kisőrlőfog szuvas gyökerét.

A töredékekből 157-et már összeraktak, majd a további kutatások céljából egy adatbázisban regisztrálták azokat. A kutatók most DNS-vizsgálatokat végeznek, hogy felkutassák az esetleges rokoni szálakat; a továbbiakban megpróbálják kideríteni az elhunytak személyazonosságát is.

A temetkezésben állati csontokat, köztük lovak földi maradványait is megtalálták. Ezeket a leleteket zooarcheológusok fogják vizsgálni.  • Hírek
  • Személyi kölcsön