Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

130 éves a modern hullámvasút

2015.01.20. 10:17

Ma már egyetlen valamirevaló vidámpark sem lehet meg hullámvasút nélkül, és a különböző, erre szakosodott fejlesztők egymással versengve adják át a fizikai határokat és az emberi gyomor tűrőképességét „feszegető” építményeiket. Ugyan hullámvasútra emlékeztető konstrukciókat már korábban is építettek, a modern változatok atyjának LaMarcus Adna Thompsont tartják.

Az amerikai feltaláló és üzletember 130 éve, 1885. január 20-án szabadalmaztatta saját tervezésű hullámvasútját, amely Switchback Railway (nagyjából Cikcakkos Vasútnak fordíthatnánk) néven már az előző év júniusától szállította fejenként 5 centért az utasokat a New York-i Coney Islanden.

Thompson 1919-es haláláig nagyjából harminc új hullámvasút-technológiát szabadalmaztatott, és nemcsak az Egyesült Államokban, de Európában is számos hullámvasutat épített. Ugyan a Switchback Railwayt és a feltaláló többi alkotását a 20. század közepére bezárták vagy lerombolták, Thompson öröksége újabb és újabb formákban azóta is tovább él.