Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-5 °C
5 °C

Különleges Magna Cartát találtak

2015.02.09. 11:47

A Magna Carta ritka példányára bukkantak az angliai Kent megyei önkormányzat archívumában: a brit történelem egyik legjelentősebb dokumentumának ez a kiadása 1300 körül látott napvilágot, és tartalmazza az erdőkről szóló kiváltságlevelet is – írja az MTI. Utóbbi csak az Oxfordi Egyetem tulajdonában lévő Magna Cartában található.

Földnélküli János (1167-1216) angol király az akkori Canterbury érsek által megfogalmazott Magna Cartát 1215. június 15-én bocsátotta ki, hogy jogaik írásba foglalásával békét kössön a súlyos adóterheik és a királyi önkény miatt lázadozó főurakkal. Az erdőkhöz való hozzáférésről szóló kiváltságlevelet az ifjú III. Henrik adta ki 1217. november 6-án a Magna Carta kiegészítéseként, megfogalmazva benne a köznép jogait és védelmüket a főúri túlkapásokkal szemben. 1225-ban számos kisebb változást hajtottak végre rajta, és 1297-ben a Magna Cartához csatolták.

A kenti Maidstone archívumában lévő példány ugyan súlyosan sérült és mintegy egyharmada hiányzik, ám szakértők ennek ellenére értékét legalább 10 millió fontra becsülik - olvasható a The Independent brit napilap honlapján.

A ritka dokumentumra, amely Sandwich városának példánya, Mark Bateson könyvtáros talált rá december végén az archívumban, alig két hónappal az előtt, hogy a londoni British Library-ben a minap együtt állították ki a 800 éves Magna Carta négy fennmaradt eredeti példányát.

Nicholas Vincent, a Kelet-Angliai Egyetem professzora, aki a dokumentumot hitelesítette elmondta, az a tény, hogy Sandwich városának is volt egy saját Magna Carta példánya, további bizonyíték arra, hogy a modern alkotmány alapjának tartott jogszabálygyűjteményt jóval szélesebb körben adták ki, mint korábban hitték, és a többi példány is előkerülhet a jövőben.

A világon a Magna Carta 24 fennmaradt példánya volt ismert eddig. A dokumentumot a parlamentáris demokrácia irányába tett egyik első lépésként tartja számon a történetírás.  • Vennék
  • Bankszámla