Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vanda, Paula
0 °C
5 °C

Kihantolnák Shakespeare csontjait

000 DV482088
2015.03.30. 12:54

Egy akadémikus nagyon ki szeretné hantolni Shakespeare maradványait, hogy többet tudjunk az életéről, ahogy nemrég III. Richárd király csontjai is új ismeretekkel gazdagították a történelem tudományát. Az ellenzők azonban úgy vélik, az irodalom semmit sem nyer azzal, ha megtudjuk, hogy az író mit evett.

Francis Thackeray, a  Witwatersrand Egyetem munkatársa ragadna a könyvek helyett ásót és lapátot, hogy jobban megismerje Shakespeare múltját. A csontok elemzésével azt is megtudnák, van-e alapja annak a pletykának, hogy az író marihuánát szívott.

Azt azonban Thackeray is elismeri, hogy Shakespeare sírfelirata keresztül húzhatja a terveit. Az író ugyanis köztudottan rettegett az exhumálástól, olyannyira, hogy ez a téma több művében megjelenik, és a sírján lévő versben elátkozza azokat, akik bolygatni merik a csontjait:

Good frend for Jesus sake forebeare
To digg the dust encloased heare
Bleste be the man that spares thes stones
And curst be he that moves my bones.

Thackeray nehezen adja fel, szerinte mindenképpen ki kellene próbálni legalább a lézeres letapogatást, amihez nem kell elmozdítani a csontokat, és arra is felhívta a figyelmet, hogy Shakespeare csak a csontjairól ír, a fogairól nem. A tudós egyébként már 2011-ben felvetette, hogy vizsgálják meg az író maradványait, de akkor visszautasították a kérését. Most abban bízik, hogy a III. Richárddal elért eredmények meggyőzik a döntéshozókat.  • Vennék
  • Hírek