Sokkoló képek kerültek elő a koncentrációs tábor végnapjairól

2015.04.15. 20:01
Sokkoló, eddig ismeretlen képek kerültek nyilvánosságra a bergen-belseni koncentrációs tábor felszabadulásáról. A felvételeket a brit csapatokkal érkező tábori lelkész készítette, de később nem mutatta meg senkinek. Az egy padláson heverő dobozban lévő fotókat dédunokája találta meg, 70 év után a világ szeme elé kerültek.

Bergen-Belsen az egyik leghírhedtebb koncentrációs tábor volt, annak ellenére, hogy itt jóval kevesebben haltak meg, mint Auschwitzban - mintegy 50 ezer áldozat a millióval szemben. Az 1943-ban létrehozott internálótáborban egy ideig viszonylag jobbak voltak a körülmények. Miután azonban a Vörös Hadsereg elől kiürített, keletebbre fekvő lágerekből tömegével szállították át ide a deportáltakat, a helyzet végletesen katasztrofális lett. Sok ezren már a vagonokban életüket veszítették, a beérkezőkre az elviselhetetlenségig túlzsúfolt barakkok vártak és a korábbinál is súlyosabb élelemhiány.

1945 elején nagyon sok magyar zsidó is idekerült. Ekkor, a háború legutolsó heteire lettek igazán válságosak az állapotok. Mire a brit csapatok megérkeztek, az ötvenezres táborban pusztító tífuszjárvány már naponta 500 áldozatot szedett. Ebben vesztette életét a halála után Bergen-Belsen világszerte legismertebbé váló áldozata, a 15 éves Anne Frank is; de a tábor felszabadulását megélők közül is 13 ezren haltak meg a rákövetkező hetekben a járvány miatt.

A tábor felszabadítása után a szövetségesek sok képet és filmfelvételt készítettek a pokoli állapotokról, amelyek aztán bejárták a világsajtót. Bergen-Belsen a holokauszt korai jelképévé vált, többek között a LIFE magazinban megjelenő fotóknak is köszönhetően. A brit egységek tábori lelkészük képei idáig ismeretlenek voltak.  Charles Martin King Parsons azokat valószínűleg nem mutatta meg hátralévő életében senkinek. A tömegsírokat, egymásra dobált holttesteket, illetve a tábor megtisztítását, a barakkok felgyújtását ábrázoló, nagyon brutális képeket a lelkész dédunokája fedezte fel a családi ház padlásán egy régi dobozban. A felvételeket 70 év után, Bergen-Belsen felszabadulásának évfordulójára hozták nyilvánosságra.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport