Csak egy lyuk van a magyar helyén az ősi európai nyelvek térképén

2015.06.02. 11:47

Egy új-zélandi kutatócsoport eredményeit használta a Business Insider, mikor egy olyan animált térképet készítettek, ami az indoeurópai nyelvek terjedését mutatja be időszámításunk előtt 6000-től napjainkig. A kutatás az úgynevezett anatólia-hipotézist kutatta, amely szerint a proto-indoeurópai nyelveket beszélő népek Anatóliában jelentek meg az i.e. 7. évezredben, és az ő vándorlásaik terjesztették el azokat a nyelveket, amik mára a nyelvcsalád modern változataivá fejlődtek.

Az elmélet csak rövid ideig tartotta magát, erős ellenérvek miatt egy másik, az úgynevezett kurgán-hipotézist tartja elfogadhatónak a tudományos világ. E szerint az indoeurópai szétrajzás az i.e. 4. évezred végén történt, és a Fekete-tenger északi partvidékeinek mentén fekvő sztyeppékről indult.

A kutatás alapját amúgy a kereskedelmi útvonalak feltérképezése mellett olyan, összehasonlító nyelvészeti fogások adták, mint az ősi szavak és kifejezések összehasonlítása. Ez utóbbi során olyan alapvető szavakat vettek száz modern nyelvből, mint a kéz, a láb, az anya, az apa, a tűz vagy épp a víz. A szavakat ezután a különbségek és hasonlóságok alapján osztottak csoportokra, és szép lassan visszajutottak a közös indoeurópai nyelvi gyökerekhez.

Az animált térkép már az internetes hozzászólások alapján sem valószínű, hogy a valóságot mutatja, sokan a kutatás eredményeit is kétségbe vonják, de ami a legkomolyabb probléma: a magyar nyelv helyén csak egy nagy lyuk tátong, bár legalább nagyjából jó időben kezd el nőni. (Természetesen azért nem kerülünk fel a térképre, mert a magyar nem az indoeurópai nyelvcsalád része.)  • Hírek
  • Hírek