Szilárda
2 °C
6 °C
Index - In English In English Eng

Feltárják az ókori Róma amforatemetőjét

2015.06.08. 15:51

A világ legnagyobb római kori amforatemetője révén ismerhetik meg a régészek, hogy milyen kiterjedt és fejlett kereskedelmi hálózat révén biztosították az ókori Róma fővárosának élelmiszer-ellátását – írja az MTI.

Egy régészcsoport a Róma központjában található mesterséges domb, a Monte Testaccio feltárásával foglalkozik; a számítások szerint ezt 25 millió felhalmozott amforából képezték az időszámításunk előtti 140 és az időszámításunk szerinti 250 közötti időszakban.

Az amfora (testae) volt az antik világ csomagolóanyaga. A hatalmas égetett agyagkorsókban bort, olívaolajat, valamint az apró tengeri halak zsigereiből és véréből készített pikáns ételízesítőt, a garumot szállítottak Rómába, a világ akkori legnépesebb fővárosába. Az üres amforák súlya elérte a 30 kilogrammot, míg borral, vagy olajjal töltve meghaladta a 100 kilót.

A kiürített amforákat nem tudták újrahasznosítani, mivel a tartalmuk beivódott az agyagba és megavasodott, így a tárolóedényeket összetörték. Felügyelők ellenőrizték a korsók szétzúzását és a cserepek elszállítását a szemétlerakóhelyre, ahogy a törmelék akkurátus elhelyezését is.

Régészeti szempontból Monte Testaccio egyedülálló lelőhely. A segítségével megismerhetjük, hogy fejlődött a római kereskedelem.

– mondta Francesco Pacetti, a római kulturális örökségvédelmi hivatal archeológusa.

Annak idején az összes amforát megjelölték, feltüntetve az edényen készítője nevét, a cserépkorsó tartalmát, a termék súlyát, származási helyét, gyártási idejét, a beérkezés dátumát, a kereskedő személyét, illetve az általa fizetett importvám összegét. Pacetti szerint ezek voltak az ókori Róma vonalkódjai.

Parcetti elmondta, hogy a régészek cseréptöredékek ezreit tárják fel évente. Az adatok alapján próbálják kiszámítani, hogy mennyi olívaolaj és bor kellett a polgári lakosság és a légiók ellátásához. A feliratokból kiderül, hogy a Mediterráneum mely vidékeiről érkeztek a szállítmányok; ha hihetünk ezeknek, az olívaolaj-szállítmányok többsége például Baetica tartományból, a mai Andalúziából származott.