György
14 °C
24 °C

Hogy süllyeszthetett el egy lengyel tengeralattjáró egy német gőzöst 1940-ben Norvégiánál?

2015.06.24. 16:30

Megtalálták Norvégia déli partjainál a Rio de Janeiro nevű német gőzöst, amelyet egy lengyel (!) tengeralattjáró süllyesztett el 1940. április 8-án Lillesandnál.

A gőzhajó katonákat és torpedókat szállított Norvégiába. A lengyel tengeralattjáró támadásában a legénység 200 tagja halt meg, 183 embert sikerült kimenteni. Őket a helyi lakosok látták el, nem sejtve, hogy a nácik egy nappal később megtámadják Norvégiát.

A roncs 135 méteres mélységben fekszik a tenger mélyén. Hobbibúvárok már hat éve keresték a Rio de Janeirót, amit a sorozatszámot is tartalmazó hajólámpa alapján azonosítottak. A gőzös kiemelését nem tervezik, azt szeretnék, ha a roncs megmaradna a halottak sírjaként — írja az MTI.

Hogy miként süllyeszthetett el egy lengyel tengeralattjáró 1940 áprilisában egy német hajfél évvel azután, hogy a németek fél évvel korábban a szovjetekkel együtt legyőzték Lengyelországot? Az Orzeł nevű (magyarul ez sast jelent, kicsit talán fura név ebben a műfajban) tengeralattjáró sorsa a német gőzhajóénál is kalandosabb.

Miután a növekvő háborús fenyegetettség miatt a lengyelek lehetőségeikhez mérten komoly fegyverkezési programba kezdtek a harmincas években, a hadiflottájukat is igyekeztek fejleszteni. A német támadás idején az elsőszámú lengyel tengeralattjárónak számító Orzeł éppen a Balti-tengeren tartózkodott. Az alig három éves, holland gyártású hajó Tallinban kötött ki, elsősorban azért, hogy a súlyosan lebetegedő kapitányát kórházba vigyék. Az érvényes szabályok szerint azonban legfeljebb 24 órát maradhattak volna semleges kikötőben, ezért a tengeralattjárót az észtek elvileg lefegyverezték.

A valóságban azonban néhány torpedó a tengeralattjárón maradt, szeptember 18. ködös éjszakáján pedig a lengyel tengeralattjáró két észt tússzal a fedélzetén megszökött a kikötőből. Bár az észtek lőttek is rájuk, a sikeres szökést a Szovjetunió és Németország arra használta fel, hogy ezzel az indokkal is vonják az észt semlegességet.

Működő rádió nélkül a németeken kívül brit hajók is lőttek a végül Skóciában partot érő lengyel tengeralattjáróra, de aztán - a Honi Hadsereg sok katonájához hasonlóan - ők is brit kötelékben szolgáltak a háborúban. A Royal Navy tagjaként süllyesztették el a most megtalált német gőzöst is.

Nekik is csak két hónapjuk volt azonban hátra. 1940. június elején nyomuk veszett, német vagy angol akna robbanthatta fel a tengeralattjárót. Lengyel búvárok azóta is keresik az  Orze ł roncsait a Skagerrak tengerszoros mélyén, néhány száz kilométerre onnan, ahol most a Rio de Janeirót a norvégok megtalálták.