Temetni akarták az állítólagos Petőfit, nem kaptak engedélyt

2015.07.16. 14:17

​A Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. (BTI Zrt.) csütörtökön közleményt adott ki arról, hogy megkereste őket a Megamorv-Petőfi Bizottság; a bizottság Petőfi Sándor feltételezett maradványait szerette volna eltemetni. A BTI Zrt. viszont a közlemény szerint „a benyújtott dokumentációk áttanulmányozása után hiánypótlásra kérte fel a Bizottságot, mivel álláspontja szerint a benyújtott iratok nem elegendőek a temetés felvételéhez”. Mivel a kért hiánypótlás a társasághoz nem érkezett meg, szerdán személyes megbeszélésre került sor a bizottság képviselőivel.

Ennek során a temetés felvételét visszautasították, melyet írásban a Bizottság tudomására hoztak

– fogalmaz a közlemény.

A Megamorv-Petőfi Bizottság pénteken szerette volna eltemetni az állítólagos Petőfit, erre a napra nagyszabású, koncertekkel és oratóriummal súlyosbított rendezvényt szervezett, aminek programjában délután 5 órai kezdettel szerepel egy ilyen programpont a Fiumei úti sírkertbe szervezve: „Békés tiszteletadás Petőfi Sándor sírjánál”.

A BTI Zrt. erre reagálva a következőket írta: „A temető ez időben nyitva lesz, tekintettel a hatályos jogszabályokra, melyek alapján senki nem zárható ki temető látogatás alól, amennyiben a kegyeleti jogokat, és a meghirdetett, rendeletben rögzített nyitva tartási időt betartja. A társaság reményét fejezi ki, hogy a Bizottság által felkért rendezők együttműködnek a hatóságokkal, a temető biztonsági őrségével és mindenben eleget tudnak tenni a temető kegyeleti méltóságának megőrzésében, és rendezvény békés lebonyolításában.”

NÖRI hari

Megkértük a Nemzeti Örökség Intézetét (NÖRI), mondja el véleményét a tervezett rendezvényről. A NÖRI elnöke válaszában leírta, hogy a NÖRI tanácsadó testületeként is működő Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság az elmúlt 15 év folyamán mindvégig elfogadta a témában az MTA hivatalos állásfoglalásait, és most is ez az állásfoglalása.

A Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság egyhangúlag úgy döntött, hogy kitart korábbi állásfoglalásai, illetve a 29/2015. számú határozata mellett, miszerint továbbra is elfogadja a Magyar Tudományos Akadémia szakvéleményét a témában. Ennek megfelelően nem fogadja el a Megamorv-Petőfi Bizottság Egyesület állításait és nem támogatja kezdeményezéseiket sem

– idézte az elnök a bizottság legutóbbi állásfoglalását. Emlékeztetett arra is, hogy a Petőfi családnak a Fiumei úti sírkertben található síremlékének megnyitására vonatkozó kéréseket mind a bizottság, mind a NÖRI konzekvensen elutasította az elmúlt 15 évben.

Megkerestük a Petőfi Irodalmi Múzeumot is, a költő kéziratos és tárgyi hagyatékának őrzőjét. A múzeum képviselője szerint "Petőfi alakja több a 'nemzeti költőnél', inkább valamiféle ikon", ezért követik a vele kapcsolatos információkat, és dokumentálják a barguzini feltárás utóéletét is. "A MEGAMORV-bizottság jelentésével kapcsolatban álláspontunk azonos az MTA Régészettudomány Intézetében dolgozó kollégáinkkal, irodalmi muzeológusokként meggyőződésünk, hogy Petőfi költői teljesítményeinek megítélése független attól, hol, hogyan halt meg. Ennek ellenére fontosnak tartjuk, hogy minél több adat kerüljön napvilágra eltűnése körülményeiről, történjen párbeszéd, szülessen tudományosan megalapozott konszenzus a különböző történész szakmák képviselői között, a kutatások során a megismerhetőre koncentrálva és nem az elképzelhetőre" – közölte a múzeum.  • Hírek
  • Árfolyam