Valér
2 °C
8 °C

Egy bánya reklámfogása volt a hírhedt majomper

2015.07.21. 19:42

Ma kilencven éve, 1925. július 21-én ért véget a híres majomper, amelyben egy tanárt, John Thomas Scopes elítéltek azért, mert evolúciót oktatott. Az ügy hátteréről, előzményekről, a haladók és a konzervatívak összecsapásáról részletesebben írtunk korábbi cikkünkben.

Van viszont néhány olyan részlet, ami nem a történelmi jelentőségét segíti megérteni a pernek, inkább közelebb hozza az akkori emberek gondolkodását és problémáikat azokéhoz, akik ma élnek. Érdemes például megemlíteni, hogy nemcsak arról volt szó, hogy nemes cél érdekében küzdöttek a felek (Tennessee állam evolúcióoktatást tiltó törvényének megszüntetésén), hanem az egész per 

előre tervezett pr-fogás volt.
 

A Tennessee állambeli Dayton akkoriban 1500-nál alig több lakosú kis település volt (ma is alig hétezren lakják), George Rappleyea,  Cumberland Coal and Iron Company, azaz a helyi szénbánya menedzsere kitalálta, hogy jót tenne a településnek egy kis hírvetés, ha már az American Civil Liberties Union (ACLU) nevű szabadságjogi szervezet védelmet ajánlott mindenkinek, aki neki megy az állam evolúcióellenes törvényének.  

Rappleyea annyira komolyan gondolta a pr-részét a dolognak, hogy eredetileg megpróbálta megnyerni a híres sci-fi írót, H. G. Wellst a védelem fejének, aki viszont nem akart részt venni az ügyben. A pr-buli akkor teljesedett ki, amikor a per kezdetével karneváli légkör alakult ki Daytonban: üzeneteket feszítettek az utcára az ellenzők és a támogatók, limonádés standok nyitottak, 

csimpánzokat állítottak ki a főutcán.

Az evolúcióellenes T. T. Martin pedig az utcán, standokon árulta könyvét, a Hell and the High Schoolt (Pokol és középiskola). Hívők árasztották el a környező dombokat, folyópartokat.

Már az első tárgyalási napon több mint ezer ember jelent meg a bíróság épületében, a Rhea County Courthouse-ban, ebből háromszáz már csak állni tudott. Mivel a jelenlévők attól tartottak, hogy a tárgyalóterem padlója beomlik a rengeteg ember alatt, a bíró megígérte, hogy a tárgyalást szabad ég alatt folytatják, egy húszezer ember befogadására képes sátorban. A beszédeket azonban még ennél is többen hallották, mivel

ez volt az első per, amit rádióban is közvetítettek.

Az egyébként konzervatív, katolikus bírót John T. Raulstont a tárgyalás alatt két rendőr két oldalról két hatalmas legyezővel folyamatosan legyezte, hogy legyen egy kis légmozgás a környékén.

Miután a tárgyalást kivitték a szabadba, a törvény támogatói feliratot függesztettek a bíróság mögé, amire azt írták, „Read Your Bible”, azaz „Olvasd el a Bibiliád”, mire a másik felet képviselő, akkoriban már szintén híres-hírhedt ügyvéd, Clarence Darrow (pár évvel korábban élvezetből gyilkoló tiniket védett, az ügy nagy port kavart), az ALCU vezetőségi tagja, azt kérte a bírótól, hogy függesszenek ki ugyanakkora méretben „Olvasd el az evolúciód” feliratot is. A bíró inkább leszedette a bibliásat.

Nem is akarták megnyerni

Azon több forrás vitatkozik, hogy az elítélt tanár egyáltalán tanított-e evolúciót: ő úgy emlékezett, bár a vonatkozó tananyagnál beteg volt, adott fel leckét a diákjainak, akik közül hárman bíróság előtt vallották is, hogy a tanár magyarázott nekik az elméletről. Később a sajtó is megkérdezte őket, akkor a legidősebb úgy nyilatkozott, az evolúciót támogatja, „a majmos részt leszmítva”, amivel arra utalt, nem fogadja el, hogy az ember a majomtól származik – az evolúciót ellenzőknek ez egyik érvük, bár maga az evolúció sem ezt, hanem közös őst állít. A kérdéses tankönyv egyébként George W. Hunter’s Civic Biology c. könyve, amelyben az evolúció mellett még vastagon ott volt az eugenetika elmélete is, amely szerint, az emberek megfelelő párválasztással, azaz fajnemesítéssel fejleszthetők, akárcsak az állatok, és a választásnál érdemes bizonyos tényezőket figyelembe venni, így például megszabadulhatunk betegségektől is. Ha ez kissé nácinak hangzik, az azért van, mert pár évtizeddel később ez az elmélet lett az ideológiájuk egyik középpontja. 

Scopest persze elítélték, hiába a védőbeszédek. Az egész ügy célja viszont még jogász szemmel sem az volt, hogy megnyerjék a pert: arra hajtottak, hogy az eset felsőbb bírósághoz kerüljön, ahol kimondják, hogy a törvény, amely megtiltja az evolúciót tanítását, alkotmányellenes. Ezt a célt csak 43 évvel később sikerült elérni az Epperson vs. Arkansas-ügyben. 

Ettől függetlenül Scopes nem került bajba: ugyan börtönre ítélték és 100 dolláros (mai árfolyamon 1345 dollár, kb. 380 ezer forint), de az óvadékát kifizette a perről tudósító, és állást is foglaló) újság, a Baltimore Sun feje, Paul Patterson.

Hat napra rá meghalt

A perben az államot képviselő William Jennings Bryan, ügyvéd, háromszoros elnökjelölt a per után hat nappal még mindig Daytonban volt. Egy kiadós ebéd után ledőlt pihenni, és meghalt álmában.  Clarence Darrow épp hegyet mászott, amikor a halálhírt megtudta. Amikor a riporterek azt próbálták sugallni, hogy megszakadt a szíve, azért halt meg, azt mondta „dehogy szakadt meg a szíve, gyomorrontása volt”. Hangosabban azért hozzátette: „nagy veszteség érte az amerikaiakat”.