Friderika
10 °C
18 °C

Óriási rejtett ősi építményt találtak Stonehenge-nél

2015.09.07. 11:44

Nagy-Britannia legnagyobb érintetlen őskori építményei lehetnek azok a hatalmas álló kőtömbök, amelyeket Stonehenge közelében találtak brit és osztrák régészek. A Birminghami Egyetem, a bécsi Ludwig Boltzmann Régészeti Intézet és a bécsi Meteorológiai és Geodinamikai Intézet kutatói földradar segítségével legalább száz kőtömböt találtak a Durrinton Walls-i superhenge-nél, a stonehenge-i kőtömböknél később épült földsánc mélyén, írja az MTI.

Az álló kőtömbök eredetileg 4,5 méter magasak lehettek. Nagyjából 4500 évvel ezelőtt állíthatták fel őket, három kilométerre a dél-angliai Stonehenge-től. 

A Stonehenge Living Landscapes nevű régészcsoport egy ötéves program keretében kutatja az újkőkori építmény térségét. A kőtömbök megtalálása fantasztikus szerencse, hangoztatták a kutatók, akik Durrington Walls-i földsáncok peremén találtak rá a kőtömbökre, egy olyan területen, amelyet még nem kutattak régészek.

Durrington Walls kerülete meghaladta a 1,5 kilométert, 30 méter széles volt három méter magas fallal, az építmény szilárdságát 60 masszív faoszlop és kőtömb biztosította. Vince Gaffney vezetőrégész szerint a kőtömbök acheológiailag eltűntek, de a modern technológia segítségével sikerült rájuk találni.

Nick Snashall, a National Trust régésze szerint a köveket a föld mélye rejti. Tudjuk, hogy van egy álló kőtömb a Durrington Wallstól délre elterülő mezőn, ez a kőtömb ma már eldőlt, de oda lehet menni, meg lehet érinteni a stonehenge-i tájban. Kakukkkőnek hívják. Ha vannak kőtömbök a földsánc alatt, valószínűleg ugyanakkorák és ugyanolyanok, mint a Kakukkkő.

Snashall szerint a régészek kutatásaik alapján azt feltételezik, hogy volt egy külön terület a térségben az élők és egy másik a holtak számára, ami idővel megváltozott.

A régészeti felfedezésről részletesen a Bradfordi Egyetemen rendezett Brit Tudományos fesztiválon számolnak be a szakemberek.  A régészek korábban elmondták, hogy a föld mélye Stonehenge környékén halomsírok tucatjait, köralakú földsáncokat, kőtömböket, mesterséges gödröket, árkokat, töltéseket rejt. Találtak korábban 17 szentélyt és egy hatezer éves 33 méter hosszú gerendákból ácsolt épület maradványait is.