Kornélia
1 °C
14 °C

Megtalálhatták V. Henrik 600 éves hadihajóját

2015.10.12. 16:14

V. Henrik angol király 600 éves hadihajójának roncsait rejtheti az iszap a délkelet-angliai Hampshire egyik folyójánál – írja az MTI. A Holigost nevű hajó 1415 novemberében csatlakozott az angol királyi flottához. Ez volt a franciák elleni hadjárathoz épített négy óriáshajó közül a második.

A legendás vízi jármű feltételezett roncsait Ian Friel brit történész vette észre a Hamble-folyó mentén fekvő Bursledonról készített légifelvételek tanulmányozásakor. Az 1930-as években ugyanezen a területen találták meg V. Henrik saját zászlóshajója, a Grace Dieu maradványait. A korszakból származó feljegyzések azt sugallták, hogy a Holigostnak is a térségben kell lennie.

A Historic England nevű örökségvédelmi szervezet a következő néhány évben nagyszabású munkálatokat fog végezni a területen, hogy hanglokátorok, drónok és a faminták évgyűrűinek vizsgálata révén minél többet megtudjon az iszapba süllyedt hajóról.

A Holigost 1415. november 17-én csatlakozott a királyi flottához, amelyben 1416 és 1420 között teljesített szolgálatot, és kulcsszerepet játszott a százéves háború két meghatározó tengeri ütközetében. Bedford hercegének zászlóshajójaként szolgált Harfleurnél és Chef de Caux-nál, illetve Devon és Dorset grófjai által vezetett küldetésekben is részt vett.

A Holigostot egy hatalmas spanyol hajóból, aSanta Clarából alakították ki, amely 1413-1414 után került az angolok kezébe. Neve az uralkodó Szentháromság iránti rajongását tükrözi. A hajónak 200 matrózból álló legénysége volt 1416-ban és nagyszámú katonát is szállított a háborúba. Hét ágyúja volt, de fegyverarzenáljában nyilak, csatabárdok és speciális lándzsák is voltak. 740-760 tonnányi rakomány, fegyver, ember szállítására volt alkalmas és 30-40 méter hosszú lehetett. 

A szakemberek reményei szerint a munkálatok értékes információkkal fognak szolgálni Henrik hajóhadáról, a korabeli angol és spanyol hajóépítési technikákról és arról, hogy milyen volt az élet a fedélzeten a 15. században.